Beroemde meubelen: Thonet

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

interieur eetgelegenheidDit keer kijken we weer eens naar een beroemde stoel, maar dan niet 1 om dat er een beroemd iemand op heeft gezeten. Nee, we kijken naar een stoel die met recht iconisch genoemd mag worden en die iedereen wel kent. Al is het ook wel weer zo dat lang niet iedereen weet hoe de stoel heet. Ik heb het over de Thonet stoel.

Maar als u ‘m ziet, dan weet u gelijk welke stoel ik bedoel. Loep maar eens een willekeurige bistro in, zeker in Frankrijk. Daar ziet u ze nog steeds staan, terwijl het ontwerp al bijna 200 jaar oud is. Met recht een tijdloze stoel. En waarom heet die stoel nou een Thonet stoel? Nou, simpel, de ontwerper was Michael Thonet, een Duits-Oostenrijkse houtbewerker en meubelmaker. Hij stond vooral bekend vanwege zijn uitvinding van het gebogen hout.

Hoe hij dat deed? Hij kookte dunne houten latjes in lijm, tot ze buigzaam werden. Bundels van deze latjes perste hij dan met een mal in vorm, om ze ten slotte met fineerhout te beleggen. En zo kreeg je dus prachtige ronde vormen in zijn stoelen. Baanbrekend!

Wel jammer dat hij patenten aanvroeg op zijn methode om hout te buigen met de bedoeling andere meubelmakers licenties te kunnen verkopen, maar dat hij dan weer bang was voor namaak, waardoor hij te vaag was bij zijn patentaanvraag. En dus werd zijn verzoek afgewezen, omdat zijn werkmethode niet ‘vernieuwend’ genoeg zou zijn. Michael Thonet bleef daarom met schulden achter.

In 1849 begon hij echter weer opnieuw, als zelfstandige, en hij verbeterde zijn methode om hout te buigen door bundels houten staafjes te buigen in plaats van dunne latjes. In 1849 ontwikkelde Thonet de stoel ‘Nr 4’, waarmee het Weense koffiehuis Café Daum bemeubeld werd. Later stond hij ook nog op diverse wereldtentoonstellingen. En in 1859 volgde stoel ‘Nr. 14’, wat het uiteindelijk allerbekendste Thonet stoeltje zou worden. Een stoel die de eeuwen doorstaan heeft.

En om het helemaal af te maken, de man bedacht ook nog eens schommelstoel ‘Nr. 1’. Net zo iconisch en vele malen meer comfortabel. Niet slecht voor een eerst verguisde meubelmaker!

Beroemde meubelen: Thonet was last modified: mei 18th, 2021 by Kim Sneijder