Beroemde meubelen: To sit or not to sit!

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

We duiken weer een keer de geschiedenis in. We gaan terug in de tijd, en wel naar de tijd van William Shakespeare. U weet wel, de man van ‘To be or not to be’. Zonder enige twijfel één van de allergrootste schrijvers ooit, wiens stukken nog steeds overal te wereld worden opgevoerd, en waarvan nog steeds films en televisieseries worden gemaakt.

Toen Samuel Ireland eind 18e eeuw, zo’n 170 jaar na de door van Shakespeare, door Engeland toerde om materiaal te zoeken voor zijn reisgids, ontmoette hij een afstammeling van Shakespeare’s zus Joan Hart in Stratford, waar Shakespeare vandaan kwam. Die afstammeling vertelde hem over een speciale stoel in het geboortehuis van Anne Hathaway, de vrouw van Shakespeare, die van Shakespeare zelf geweest zou zijn.

Ireland kocht de stoel direct, samen met een tas versierd met bugelkralen, die naar verluidt door Shakespeare aan Anne Hathaway was geschonken. Samuel Ireland was namelijk een enorm Shakespeare fan, en wilde dolgraag iets van de ‘Engelse bard’ in bezit krijgen.

Toen de stoel uiteindelijk in Londen arriveerde, gaf Ireland hem een prominente plaats tussen zijn andere curiositeiten, in zijn studeerkamer in Norfolk Street. En vervolgens verdwijnt de stoel ruim 200 jaar in de vergetelheid. Niemand heeft het er echt meer over, als is er wel een afbeelding te zien, en een beschrijving te lezen in het reisverslag van de heer Ireland.

Nu gaan we vooruit, naar 2002. De museumconservator van de Shakespeare Birthplace Trust zit in de zaal bij veilinghuis Christie’s gespannen te wachten om een bod uit te brengen op een bijzonder voorwerp: de Shakespeare stoel. De stoel is identiek aan de stoel die is gegraveerd en uitgegeven in zijn boek door Samuel Ireland, ruim 200 jaar eerder. Voor de meeste mensen in de salon is het echter een vrij onopvallend 17e-eeuws meubelstuk, niemand weet wat voor bijzonders er straks langs gaat komen.

En hij wint het bod, die conservator. En zo kwam de ‘Shakespeare’s Courting Chair’ terug in het Shakespeare museum, het huisje van Anne Hathaway, ongeveer 200 jaar nadat Samuel Ireland ‘m had gekocht, en zo’n 400 jaar nadat William Shakespeare er voor het laatst in zat.

Is het echt de stoel van de wereldberoemde schrijver? Dat is natuurlijk niet met zekerheid vast te stellen. Al heeft uitgebreid onderzoek met zekerheid vastgesteld dat de stoel wel degelijk stamt uit de periode van het leven van William Shakespeare.

Beroemde meubelen: To sit or not to sit! was last modified: april 13th, 2021 by Kim Sneijder