Bijzondere meubels – het bed van Brian Wilson

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

We hebben het al eens over het verhaal van de ‘bed-in’ van John Lennon en Yoko Ono gehad, maar er is nog een verhaal te vertellen over een bed van een muzikaal genie uit de jaren 60, dat van het bed van Brian Wilson. Voor wie Brian Wilson niet kent, hij was het brein achter de Beach Boys. U weet wel, die van ‘Good Vibrations’ en een heleboel platen over surfen!

Brian was verantwoordelijk voor vrijwel alle hits van de band. En je zou kunnen zeggen ook voor de absolute topplaat van The Beatles, ‘Sgt. Pepper’s lonely Hearts Club Band’. Hoe, zult u vragen? Nou, toen The Beatles het album ‘Pet Sounds’ van de Beach Boys hoorden, waren ze zo onder de indruk, dat ze vonden dat ze daar overheen moesten gaan. Iets nog beters maken. Dat werd dus ‘Sgt. Pepper’. Dank je wel, Brian!

Maar terug naar het bed van Brian. Want daar heeft hij dus een jaar of 2 doorgebracht. Hij zat in een diepe depressie en wilde eigenlijk zijn bed niet meer uitkomen. En natuurlijk ging ‘ie naar het toilet, en deed hij nog wel eens wat. Maar het grootste gedeelte van die 2 jaren bracht hij etend, slapend, drinkend, muziek makend en drugs gebruikend door. In zijn bed. Of nou ja, zijn bed. Dat bed stond dan wel weer in dat gedeelte van zijn enorme huis dat eigenlijk bedoeld was voor zijn chauffeur. Het is niet bekend waarom hij dat bed uitkoos trouwens.

En dat gedrag leidde dus tot bizarre situaties. Zoals die keer dat er een verjaardagsfeestje werd georganiseerd voor Brian. Z’n broers Carl en Dennis, ook leden van de Beach Boys natuurlijk, waren er met hun vrouwen, mama Wilson was er en er was hoog bezoek uit Engeland; Paul en Linda McCartney. Cadeautjes, taart, alles was geregeld. Behalve Brian’s aanwezigheid. Die bleef in bed liggen.

Is Brian uiteindelijk opgestaan? Jawel, maar toen was hij al behoorlijk afgetakeld; psychisch bleef hij het moeilijk houden, z’n stem was door al het drugsgebruik naar de Filistijnen en fysiek was het een drama. Maar hij was uit bed!

En het bed? Dat bleef in de kamer van de chauffeur staan. Geen idee of het nog gebruikt is overigens, want z’n chauffeur was al lang daarvoor de laan uitgestuurd. Want waar heb je een chauffeur voor nodig als je 2 jaar in bed ligt?

Bijzondere meubels – het bed van Brian Wilson was last modified: mei 18th, 2021 by Kim Sneijder