BOEKENKAST

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

BoekenkastBij ons thuis was lezen voor ons allemaal zo’n beetje hobby nummer 1. Tenminste, als we binnen waren. Want buiten spelen was toch nog wel het allerleukste. Maar lezen, dat werd er bij ons met de paplepel in gegoten.

Arie Roos

Zodra we, dat ben ik dus met mijn 2 broers, konden lezen kregen we ook een bibliotheekpas. En als 1 van ons drieën jarig was, dan kregen de andere 2 een boek. En dat werkte. We waren alle 3 dol op boeken, en kochten van ons zakgeld al snel de nieuwste ‘Discus’ pocket, of het laatste avontuur van Arie Roos en Bob Evers. Degenen onder u die al wat ouder zijn, zullen wel weten waar ik het over heb.

BOEKENKAST

En wat doe je met boeken? Nou, die zet je in een boekenkast, toch? En bij ons was de boekenkast geen boekenkast, maar een BOEKENKAST. Die kast bedekte de volledige zijmuur in onze woonkamer, met een lengte van 9 meter en een hoogte van bijna 3 meter. En die kast stond dus vol met boeken. Ik vond het prachtig. En dus raadt u vast al wat er als eerste in de woonkamer kwam, toen mijn vrouw en ik ons huis betrokken. Jawel, een BOEKENKAST. Of beter, een boekenwand.

Boekenwand

Waarom val ik u hiermee lastig? Nou, omdat ik tot mijn enorme vreugde las dat die grote boekenkasten in de woonkamer weer terug zijn. Verschillende grote Amerikaanse designer-bladen komen met schitterende foto’s van enorme boekenwanden. Al moet ik wel toegeven dat er tegenwoordig niet alleen boeken, maar ook andere voorwerpen in staan.

Gelezen

De afgelopen jaren kwam ik ze nog maar zelden tegen, als ik ergens op bezoek ging, die gevulde kasten. Van die boekenkasten die je zo veel over de eigenaar vertellen. Als liefhebber ga je dan voor zo’n kast staan, om te kijken wat er in dat huis gelezen wordt. Heb je dezelfde boeken? Wat zou jij wel willen hebben? En van bezoekers krijg je als eigenaar altijd weer die vraag “heb je die echt allemaal gelezen?”

Hoe dan ook, de boekenkast is terug, en ik ben er blij om. Hartstikke leuk hoor, zo’n e-reader met honderden boeken erop, maar een boekenkast krijg je er niet mee gevuld.

BOEKENKAST was last modified: juni 7th, 2022 by Kim Sneijder