De bank van mijn schoonvader

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Inmiddels lezen verschillende vrienden en familieleden onze stukjes over hoe meubels schoon gemaakt moeten worden, en interessante weetjes of beroemde meubelen. En inmiddels krijg ik zelf ook vragen over banken, stoelen en wat daarmee te maken heeft. Zoals gisteren van mijn schoonvader.

Hij was bezig met een nieuwe bank, en vond een bank van velours erg mooi, maar hij wilde ook weten of dat geen problemen zou geven met vlekken. Hij heeft nu een leren bank staan, en volgt trouw onze tips op, als daar een vlek op komt. Maar velours? Hoe doe je dat als er een vlek op zit?

Door de fluweelzachte uitstraling is velours een mooie keuze voor bekleding. Maar het vereist wel wat extra zorg. Met vuil en stof verliest het zijn zachte aanraking. Of er komen gladde slijtplekken in de stof.

Maar als u het bijhoudt, hoeft dat allemaal geen probleem te zijn. Zorg ervoor dat u deze items bij de hand hebt; een zachte kwast, een stofzuiger met opzetborstel, een emmer, milde vloeibare zeep, een lap mousseline stof en een suède borstel.

Begin met los vuil en zichtbaar stof, door eerst te borstelen en gebruik dan een stofzuiger met borstelopzetstuk. Vul dan een emmer met warm water met een kleine hoeveelheid milde zeep en roer het water. Let op, er moet geen schuim opkomen, maar een zeepachtige vloeistof ontstaan.

Dompel het stuk mousseline-stof (dat is een speciaal zacht materiaal om de zachte vezels niet te beschadigen) in het zeepsop en wring het helemaal uit tot het gewoon vochtig aanvoelt. Wrijf met een heen en weer gaande beweging de vochtige doek over het oppervlak van de bekleding. Ga door totdat het oppervlak schoon is.

Vervang de doek en het water indien nodig om met schone materialen te blijven werken. Zodra het oppervlak schoon is, laat u het volledig drogen. Borstel het oppervlak met een suède borstel om de zachte textuur te herstellen.

Let op: maak velours niet schoon met reinigingsmiddelen voor hoge temperaturen. Dus geen stoomreiniger! De hitte zal het materiaal beschadigen en verkleuring veroorzaken.

En vraag advies! Velours is een kwetsbare stof en kan, als je maar even twijfelt, vaak het beste worden overgelaten aan professionals op het gebied van reiniging en kleurherstel. Als je bank erg vuil is of als je bang bent het oppervlak te beschadigen, huur dan een professional.

De bank van mijn schoonvader was last modified: maart 23rd, 2021 by Kim Sneijder