De gewenste stoel?

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Stel; je hebt jaren je benen uit het lijf gelopen voor iemand, met gevaar voor eigen leven. En gevaar voor je familie. En dan moet je vluchten. Natuurlijk is het dan logisch om naar diegene te gaan voor wie je werkte, voor wie je gevaar liep. Toch? En dan word je ontvangen, en mag je blijven slapen. Op een stoel. Slaap lekker.

Over de muur

U heeft de beelden vast wel gezien, van die chaotische aftocht van ‘Het Westen’ uit Afghanistan. Het was hartverscheurend om moeders kinderen over de muur te zien doorgeven aan militairen. Niet omdat ze er zelf achter aan zouden komen, want dat mocht niet. Nee, die moeders hoopten op een toekomst voor hun kinderen, en leverden daarbij hun eigen toekomst in. Verschrikkelijk.

Riool

En u heeft vast ook wel meegekregen dat Nederland nou niet bepaald voorop liep bij de evacuaties. We hadden de zaakjes nou niet direct op orde. Op het einde betekende het dat de mensen die voor Nederland hadden gewerkt zich konden melden bij een klein poortje bij het vliegveld, zwaaiend met een oranje plaatje op hun telefoon. En dat deden ze dan tot aan hun knieën in het stinkende riool, want daar was toevallig dat poortje. Goed geregeld Nederland!

Lijsten

Voor enkele gelukkigen waren er nog wel wat vluchten, al moesten ze wel heel duidelijk bewijzen dat ze voor Nederland gewerkt hadden. Want ook al hebben sommigen zich een jaar of 10 ingezet voor de vrede in Afghanistan, en werkten ze daarbij voor ons, helaas beschikten de ministeries niet over lijsten van alle medewerkers. Tja.

Terugreis?

En dan kom je als vluchteling aan in een ver vreemd land, op een vreemde plek, waar ze ook nog eens voor de poort staan te demonstreren dat je hier helemaal niet welkom bent. Je hebt wat dingetjes mee kunnen nemen, en als je mazzel hebt, heb je je gezin mee kunnen krijgen. De rest van de familie is wel achtergebleven. De kans op een spoedige terugreis lijkt heel erg klein.

Opvang

Je wordt ontvangen in een soort gevangenis, want tja, die Nederlanders weten helemaal niet wie je bent en wat je gedaan hebt. Of wat je opgeofferd hebt. En dan mag je een slaapplaats zoeken. Bedden zijn er niet.

Dus je slaapt op een stoel. Lijkt mij nou niet de plek die je gewenst had.

De gewenste stoel? was last modified: oktober 12th, 2021 by Kim Sneijder