De kersttafel

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Ik weet het, het kerstdiner wordt dit jaar heel anders. Tenminste, als je de gewoonte hebt om met een grote groep mensen om de kersttafel te zitten. Want dat gaat ‘m niet worden deze kerst. Maar dat neemt niet weg, dat je nu maar de pannen op tafel hoeft te zetten voor dat kerstdiner. Nee, ook zonder die familie of vrienden kun je er iets moois van maken. Hier onze tips.

We beginnen met het tafelkleed. Tegenwoordig kan van alles, met allerlei prints, met zelfs Rudolf het rendier er in verwerkt. Maar wij kiezen voor klassiek. En dus wordt ons tafelkleed een wit, goed gestreken, damasten tafelkleed. Wat we dan natuurlijk het liefst combineren met (oud) zilveren bestek, voor het mooiste klassieke resultaat.

En dan dat bestek, en hoe je het neerlegt. Denk er aan dat het bestek van buiten naar binnen wordt gebruikt. Je begint dus altijd met het bestek dat het verste van de borden af ligt. De vorken liggen aan de linkerkant, en de messen en de lepels aan de rechterkant. Let er op dat de snijkant van de messen richting het bord wijzen, en dat de onderkant van het bestek rechts gelijk ligt. Bij de vorken links ligt de rechtervork uitgelijnd met de messen; de andere vorken liggen iets hoger.

Het dessertbestek hoort boven de borden te liggen, waarbij de lepel naar links wijst en de vork naar rechts. Is er ook brood vooraf? Dan zet je een klein bordje (sideplate)met een broodmesje erop links boven de borden.

Dan nog die borden, die moeten 1 centimeter van de tafelrand af liggen. De borden die je gaat gebruiken, die stapel je. Dus eerst een onderbord voor de sier, dan het bord voor het hoofdgerecht, het bord voor een voorgerecht en eventueel daar bovenop een soepbord.

Tot slot nog de glazen en het servet. Het glas dat als eerste wordt gebruikt staat het dichtste bij het bord. Zijn er meer nodig, dan zet je de glazen schuin achter elkaar aan de rechterkant van het bord, boven de messen. En denk er aan; ‘rood is groot’! Oftewel, de rode wijn gaat in het grootste glas. Het servet tenslotte leg je links naast de vorken, het liefst in een mooie zilveren servetring.

Hopelijk helpt deze uitleg u bij het dekken van de tafel voor kerst. Is het niet dit jaar, dan wel het volgende! Fijne feestdagen!

De kersttafel was last modified: januari 12th, 2021 by Kim Sneijder