De tafel; van de Egyptenaren tot nu

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

We beginnen met een weetje; wist u dat al sinds de 7e eeuw voor Christus er tafels gebruikt worden in de westerse wereld? En in die ruim 2.600 jaar is de vorm en het gebruik van de tafel nogal eens veranderd. Zo maakten in de klassieke oudheid verschillende grote beschavingen gebruik van tafels. Bij de Egyptenaren waren dat vooral stenen vlakken, om van alles op te zetten. De Grieken en de Romeinen begonnen de tafel ook als eettafel te gebruiken. Met steeds mooiere ontwerpen, met allerlei dieren als tafelpoten en andere versieringen.

In de middeleeuwen vond je tafels vooral bij de adel. Dat waren dan wel vooral vrij simpele, rechthoekige, houten dingen zonder al te veel gedoe. De Romeinse en Griekse versieringen waren volledig verdwenen. Naarmate adel en het hofleven allemaal steeds belangrijker werden, werd ook de tafelschikking een issue. De gastheer en belangrijke gasten zaten dan aan een rechthoekige tafel aan het hoofd van de zaal, de rest mocht aan langwerpige tafels in de zaal zitten, haaks op de tafel van de ‘baas’.

Toen kwam de renaissance, en werden tafels modieuzer. Deze eerst vooral functionele meubelstukken werden steeds uitbundiger versierd, en waren ook vaak er op gericht om indruk te maken. Ga maar eens kijken bij de extravagante tafels van Koning Lodewijk XIV. Je vindt in Versailles prachtige voorbeelden van hoe het decadente hof van de Zonnekoning hun maaltijden nuttigden. Toen vanaf de 17e eeuw Europa ook met Azië in contact kwam door de handel, keken we de gewoonte om tafels te lakken van de Chinezen en de Japanners af, en deed die vorm van versiering van tafels ook hier zijn intrede.

En toen kwam de negentiende eeuw, en daarin steeg het algemene welvaartsniveau met de opkomst van de middelklasse flink. En dat zorgde er dan weer voor dat er steeds meer bijzondere tafels verschenen, de thee- en bijzettafeltjes waren niet aan te slepen. Ze werden daarmee ook een stuk praktischer dan hun voorgangers.

En dan komen we aan bij de tegenwoordige tijd. Tafels zijn al lang niet meer exclusief van hout, maar er worden ook materialen als metaal, kunststof en plastic gebruikt. Glas, metaal, maar ook wrakhout, alles wordt gebruikt om een tafel te maken. We zijn 2600 jaar verder, en de tafel doet nog steeds hetzelfde als bij de Egyptenaren. Maar ze zien er inmiddels wel behoorlijk anders uit!

De tafel; van de Egyptenaren tot nu was last modified: december 22nd, 2020 by Kim Sneijder