Dezelfde stoel

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Vrouw met de vuist omhoog als een vrijheidsstrijderHeeft u die foto gezien van koning Willem-Alexander, op bezoek bij de minister van Tolerantie van de Emiraten. Ze zitten netjes naast elkaar, met op een meter of 10 afstand van die twee koningin Maxima. Want je mag in de Emiraten dan wel minister van Tolerantie zijn, dat betekent natuurlijk niet dat je een vrouw als gesprekspartner moet tolereren.

Gelijk

Hoe is dat nou toch nog steeds mogelijk, dat er zo tegen vrouwen gekeken wordt? Dat er landen zijn waar de vrouw achtergesteld is, minderwaardig. Niets voorstelt. Hoe dan? Maar laten we eerlijk zijn, ook in Nederland is er een wereld te winnen. Ook hier is er nog absoluut geen gelijkheid, hoe hard we dat ook roepen. Vrouwen hebben ook in ons land nog steeds geen gelijke plek in de samenleving als de man.

Een vrouwelijke premier?

Want waarom hebben wij eigenlijk nog nooit een vrouwelijke premier gehad? Waarom worden vrouwelijke politici sowieso altijd op hun uiterlijk beoordeeld, wordt er naar hun kleding gekeken? Er zitten zo veel vooroordelen in ons denken, eigenlijk is het nauwelijks voor te stellen. En daarbij geldt telkens weer dat vrouwen het moeten afleggen tegen mannen. Dat ze niet dezelfde stoel aan tafel krijgen.

Excuustruus

Nog een voorbeeld. Bij de vorige verkiezingen hadden de 4 partijen die gingen formeren alle 4 een vrouw als 2e op de kieslijst staan. Allemaal achter een man natuurlijk. En toen moest er geformeerd worden. En wat gebeurde er? Drie van de 4 partijen namen in plaats van die nummer 2, de vrouw, een ander mee. Een man. Maar hoe dan? Waarom stonden die vrouwen dan op de 2e plaats? Toch weer de excuustruus? Schandalig.

1976

Wist u trouwens dat pas in 1958 een vrouw binnen het huwelijk handelingsbekwaam werd? Tot die tijd was de man de baas, die bepaalde alles. Tenminste, volgens de wet. En pas in 1976 (!) was er een verandering in de wet die bepaalde dat vanaf dat moment de rechten en de plichten, en ook de bevoegdheden, voor man en vrouw gelijk werden. U ziet het, ook Nederland is echt niet al eeuwenlang dat verlichte land dat we graag naar buiten toe pretenderen te zijn.

Tolerantie?

Jammer dat onze koning niet is opgestaan en zijn stoel aan zijn echtgenote aan heeft geboden. Dat zou pas een gebaar geweest zijn.

En wat had ik daarbij graag een foto van de minister van Tolerantie gezien.

Dezelfde stoel was last modified: november 16th, 2021 by Kim Sneijder