Een stoel erbij?

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

twee oude mensen wandelendEen omgekeerde stoelendans, zou dat ook kunnen? Dat je er steeds een stoel bij zet? Misschien een raar idee, maar ik moest er aan denken toen ik gisteren mijn tante sprak.

Champions League

Die tante van mij wordt maandag 87, een behoorlijke leeftijd. Maar doe je dan nog mee aan de stoelendans, de stoelendans van het leven? Veel te vaak staan ouderen langs de kant, en wordt er vooral over, maar niet met of door hen gesproken. Nou, deze tante praat nog net zo makkelijk mee over de kabinetsformatie als over de Champions League. Of over corona, milieumaatregelen of de stikstofcrisis. Het is gewoon een intelligente, goed geïnformeerde vrouw, die toevallig 87 wordt.

Zelftest

Maar waar sprak ik haar over? Nou, over de zelftest die we allemaal thuis kregen. Ze was woedend over de bijsluiter. Heeft u die gelezen? Er staat dat het aan te raden is dat kinderen onder de 12 en ouderen boven de 70 assistentie vragen. Een 13-jarige wordt door onze regering dus slimmer geacht dan een 71-jarige. En daar was mijn tante kwaad over.

Tegenstrijdig

70-plussers hulp nodig bij de zelftest? Mijn tante vroeg zich af hoe het dan kan dat de 70-plussers Tjeenk Willink en Remkes gevraagd worden om te helpen bij het formeren van een kabinet, en niet hun kleinzoon of -dochter? Die zijn toch slimmer? Althans, als je de bijsluiter mag geloven. En dat is niet het enige voorbeeld.

Onderschatting

Bij voetbal is het namelijk net zo. Dick Advocaat moest Feyenoord uit de brand helpen, Guus Hiddink hielp Curaçao en Louis van Gaal is de redder van Oranje. Hoe kan het zijn, dat al die 70ers erbij gehaald worden wanneer het mis gaat? Kan het misschien toch zo zijn dat de capaciteiten van ouderen hier en daar onderschat worden? En dan heb ik het nog niet eens over de Amerikaanse president, die 78 is.

Stoel erbij

Daarom mijn voorstel: zet er eens een stoel bij, een stoel voor een oudere, voor een 70-plusser. Laat hen meepraten, betrek ze bij problemen en schat hun kennis en expertise naar waarde. Een stoel voor iemand van boven de 70 hoort eigenlijk logisch te zijn; hun potentiële inbreng is vele malen groter dan alleen het oppassen op de kleinkinderen.

Dus begin er maar mee, met die omgekeerde stoelendans. Mijn tante is beschikbaar!

Een stoel erbij? was last modified: oktober 12th, 2021 by Kim Sneijder