Get Back

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Ik heb u al eens eerder lastig gevallen met mijn muzikale voorkeuren. En als u een vaste lezer bent, dan is u vast wel opgevallen dat er 1 constante factor in die voorkeur is: The Beatles. Tijdloos, en sinds mijn jeugd een gegeven.

Peter Jackson

En dus snapt u wel dat ik mijn hart de laatste tijd wel weer op kan halen. Want The Beatles zijn weer helemaal terug. Met een documentaire serie rond McCartney, een box met twee boeken met teksten van McCartney en een uitgebreide nieuwe versie van het album ‘Let it be’, vol demo’s en andere juweeltjes voor de liefhebber. En er is nog iets waar iedere fan naar heeft uitgekeken; ‘Get Back’ van Peter Jackson.

Bootlegs

Peter Jackson is zo iemand als ik. Iemand die zo ontzettend graag een stoel in de studio had gehad tijdens de sessies voor het album ‘Let it be’, een ultiem ‘gewenst stoeltje’ zeg maar. Zo’n stoel die er niet was, maar die je o zo graag had gehad. Want wat we al kennen van toen is al prachtig. Er is wat filmmateriaal bekend, er zijn bootlegs vol demo’s verschenen. Allemaal materiaal waar de fans dolblij mee waren.

In de kluis

Maar nu krijgen we het ultieme inkijkje. Echt, alsof we op zo’n stoel in de studio mee mogen kijken en luisteren. Peter Jackson (ja, die van ‘Lord of the Rings’) kreeg de beschikking over materiaal dat verder vrijwel niemand ooit gezien of gehoord heeft. 60 uur aan video en 150 uur aan audio ging toen de kluis in om stof te verzamelen. Tot nu dus.

De meesters

Jackson heeft uit al dat materiaal een monumentale documentaire serie gemaakt in 3 delen. Ruim 7 uur lang zitten we in een hoekje van de studio, stilletjes mee te genieten van de meesters zelf. Want wat mij betreft horen The Beatles absoluut in het rijtje Mozart, Beethoven en Bach. Tijdloze componisten, wiens werk nog steeds door velen, voor velen gespeeld wordt. Ik weet zeker dat de muziek van de 4 heren uit Liverpool over 100 jaar ook nog steeds leeft.

Get Back

Ga het kijken. Heeft u geen abonnement op Disney+, neem een proefabonnement voor een maand, en ga het kijken. Neem plaats op die stoel in de studio en ga het kijken.

Maar vooral, geniet. Geniet van de muziek van The Beatles.

Get Back was last modified: november 30th, 2021 by Kim Sneijder