Glasgow, opnieuw

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Plastic afval op het strandGlasgow. Nog steeds een stad waar ik eerlijk gezegd maar weinig van weet. En die kennis nam niet toe door het volgen van de huidige klimaattop. Glasgow zelf is nauwelijks in beeld. De lege woorden uitsprekende ‘leiders’ des te meer.

Het goede voorbeeld van Boris

Het blijkt opnieuw dat er veel geroepen wordt, op zo’n top, maar dat het helaas meer dan eens holle frasen zijn. Want al die regeringsleiders hebben hun mond vol van ‘change’ en ‘het moet nu gebeuren’, terwijl er ondertussen wel volgens de Britse media ruim 400 privéjets op de vliegvelden van Glasgow landden. Goed voor 13.000 ton koolstofdioxide. Dank u wel, Jeff Bezos, Prins Albert van Monaco en premier Boris Johnson, dat is precies het goede voorbeeld dat we nodig hebben!

Het goede voorbeeld van Joe

President Biden was er natuurlijk ook. Met 4 vliegtuigen, een helikopter en een enorme kolonne SUV’s. En de presidentiële limousine, The Beast, natuurlijk. Alleen de Amerikanen waren daarmee al goed voor een miljoen kilo koolstof. Dank u wel, president Biden, dat is precies het goede voorbeeld dat we nodig hebben!

Het goede voorbeeld van Marc

Is er dan alleen maar cynisme, dat overheerst rond deze top? Nee hoor, er zijn ook wel wat lichtpuntjes. Zo is er een groep landen die besloten heeft te stoppen met investeringen in wereldwijde fossiele energieprojecten. Een prima initiatief, waar landen als het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zweden en Denemarken zich waarschijnlijk bij gaan aansluiten. Nederland niet. Want ja, Nederlandse belangen hè? Aldus Marc Rutte. Dank je Marc, dat is precies het goede voorbeeld dat we nodig hebben!

Het echte goede voorbeeld

Misschien moeten we het gewoon zelf gaan doen. Maar dan ook rigoureus. Stoppen met vliegen, de auto de deur uit, geen vlees meer. Dat doet pijn, ik weet het, maar er zijn altijd heel veel redenen om iets niet te doen. Maar er is er in dit geval ook 1 om het wel te doen: onze kinderen. Dan lijden we allemaal maar een beetje, of een beetje boel, pijn. Maar we geven wel het goede voorbeeld aan onze kinderen, want die verdienen ook een toekomst.

En geef Boris, Joe en Marc dan maar een stoeltje in de gang, bij de volgende klimaattop. Of laat ze thuisblijven.

Glasgow, opnieuw was last modified: november 9th, 2021 by Kim Sneijder