Glasgow

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Glasgow. Een stad in Schotland waar ik eerlijk gezegd weinig meer van weet dan dat er 2 bekende voetbalclubs vandaan komen, Celtic en Glasgow Rangers. Waarbij die laatste club overigens is opgehouden te bestaan, een doorstart heeft gemaakt in de laagste profdivisie, daarna snel achter elkaar kampioen werd en inmiddels weer terug is op het hoogste niveau. Maar dan wel als Rangers FC. Maar dat is het wel wat betreft Glasgow.

Grote baas

Maar Glasgow gaat nu het toneel zijn voor de klimaattop. Een groot aantal regeringsleiders gaat met elkaar praten over het klimaat en mogelijke maatregelen. Maar ja, die van China en Rusland zijn er niet bij. Poetin en Xi blijven lekker thuis, bij de warme kachel gok ik zo maar. China is overigens wereldwijd de grootste uitstoter van CO2 wereldwijd, maar ze nemen de klimaattop dan weer niet zo serieus dat de grootste baas komt. Tja.

Urgentie

En hoe gaat dat dan? Met z’n allen bij elkaar en dan al die rapporten bespreken? Vrolijke boel zou ik zeggen. Je wordt steeds gedeprimeerder naarmate je er meer leest. Gaan die regeringsleiders dan echt iets doen? Ik hoop het. Maar: ‘het moet wel betaalbaar blijven’ zei onze premier. En dus twijfel ik toch echt aan het gevoel voor urgentie bij ‘onze leiders’.

Dijken bouwen

En wie bepaalt eigenlijk wie er mee mag praten? Wie bepaalt de stoelindeling zeg maar? Een klein arm land, ergens in de Stille Zuidzee, dat zwaar te lijden heeft van de grote gevolgen van onze uitstoot, krijgt dat land een stoel aan tafel? Of zijn het de grote landen die het allemaal wel weer regelen, en moet dat kleine land dan maar wat dijken bouwen? ‘Zijn wij goed in’, zou Rutte zeggen, valt er weer wat te verdienen.

Jeugd

En dan nog een twijfel. De gemiddelde leeftijd van de mensen aan tafel is ongetwijfeld ver boven de middelbare leeftijd. Of in ieder geval niet onder de 30 of zo. En dan vraag ik me af of die mensen verder kijken dan hun neus lang is. Of ze bereid zijn om nu harde maatregelen te nemen, voor de generaties van over een jaar of 50. Met andere woorden, ook de jeugd verdient een stoel aan tafel.

Glasgow. De stad van Celtic en Rangers FC. Binnenkort ook de stad van een klimaat-doorbaak?

Glasgow was last modified: november 3rd, 2021 by Kim Sneijder