Heeft u een bank of een sofa?

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

‘Ik wil graag mijn sofa laten bekleden’, zei laatst een vriendelijke dame aan de telefoon. En het telefoontje daarna was van een oudere heer, die wilde weten hoe hij zijn bank schoon kon krijgen. De ene een sofa, de andere een bank. Maar toen onze mensen bij allebei waren geweest, kwamen ze lachend terug. ‘Het was hetzelfde meubel!’, riepen ze. Alleen die mevrouw noemde het een sofa, en de oudere man had het over een bank. Hoe zit dat nou eigenlijk?

Tja, als je kijkt naar de Engelse woorden, dan krijg je couch en sofa. Gooi je die door Google Translate, dan worden ze toch weer allebei vertaald als ‘bank’. Huh? Velen van ons zullen zeggen dat ‘bank’ informeler is dan ‘sofa, ‘toch? Maar wat is het echte verschil? Is er een verschil? Wat zegt Van Dale? Een bank is daar ‘een zitmeubel voor meer dan één persoon’. En een sofa is een ‘gestoffeerde rustbank’. Schieten we ook niet veel mee op.

Terug naar die Engelse woorden. De term ‘couch’ komt van het Franse woord çoucher’, wat ‘slapen’ betekent. We voerden intern ook de discussie. ‘Een bank is iets waar je op ligt, je opkrult en een hond laat zitten’, zegt één van ons. ‘Waar iemand op ligt als ‘ie blijft slapen, je kunt chips op een bank eten.’ En een sofa dan?

Even zoeken op internet leert ons dat sofa afkomt van het Arabische woord ‘suffah’, wat dan weer een houten bank met wat kussens is. Niet zo heel lekker om op te blijven slapen dus. Is dat dan het verschil? Een bank is gemakkelijker dan een sofa? We lezen verder; sofa’s worden doorgaans geassocieerd met formele gelegenheden. Ze bieden plaats aan vier of meer mensen, vergeleken met een bank, die vaak plaats biedt aan twee tot drie personen. Tja.

Wij kwamen hier tot de conclusie dat de verschillen zo klein zijn, dat het niet de moeite waard is om al te moeilijk over te doen. Het heeft vooral te maken met je eigen woordenkeus, of je het nou een bank of een sofa noemt. Noem het maar wat je wilt, maar uiteindelijk is een sofa misschien gewoon een formeler idee van een bank.

Hoe dan ook, voor problemen met uw zitmeubel, of het nou een bank of een sofa is, of het nou vlekken of beschadigingen zijn, wij helpen u graag!

Heeft u een bank of een sofa? was last modified: maart 2nd, 2021 by Kim Sneijder