Het strafbankje

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

VoetbalwedstrijdGezien op televisie, Engeland – Duitsland op het EK? De wedstrijd was niet geweldig, maar er is me wel één beeld bijgebleven; dat van het huilende Duitse meisje bij de 2-0 voor Engeland. Tranen met tuiten. Gebeurt voortdurend natuurlijk, maar ja, het was wel aandoenlijk. En hoe reageert Engeland op social media? Schandalig!

Ze gingen helemaal los, met leedvermaak en gescheld. Op een meisje van een jaar of 6 of 7. Hoe bedenk je zoiets als volwassen kerel? Eén van de minst erge beledigingen was dan nog ‘nazi bitch’. Tja, hoe diep kun je zinken. En helaas zien of we dat vaker tegenwoordig; gedrag van mensen waarbij je denkt ‘hoezo dan’? En we kunnen allemaal wel voorbeelden bedenken. Laat ik maar eens beginnen.

De McDrive, mensen eten wat in hun auto, er staan enorme prullenbakken naast de parkeerplaatsen. En er wordt van alles gewoon op de grond gegooid. Hoezo dan? Nog eentje; een voetgangerszone, vol met winkelend publiek. En dan opeens een paar fietsende mensen die er tussendoor scheuren. Hoezo dan? De laatste; een drukke supermarkt, lange rij voor de kassa. Mensen staan al een tijdje te wachten, kassa ernaast gaat open. En de persoon die als laatste aansluit bij de rij, holt naar die vrije kassa om als eerste te kunnen afrekenen. Hoezo dan?

Daar heb ik een suggestie voor. Het is allemaal te klein voor dikke boetes of gevangenisstraffen of wat dan ook. Moeten we ook niet willen. Maar een beetje fatsoen terugbrengen in onze samenleving, dat zou wel lekker zijn.

En dus: ‘Het Strafbankje!’ We introduceren een knalrood bankje, op pleinen, in grote winkels, in theaters, op scholen. Een bankje waar die mensen over hun gedrag kunnen nadenken.

Rommel naast de prullenbak? Stafbankje! Op de scooter over het fietspad? Strafbankje! Voordringen in de rij? Strafbankje! Een beetje net als het in de hoek staan op school, als je vroeger vervelend was. Je schaamde je kapot, toch? Ik weet het, wie gaat dat dan doen? En hoe zit het met de handhaving? Maar dat doet er nu even niet toe, het gaat om het idee!

Want wat zal dat een lekker gevoel geven, om zo’n grote dronken Engelse hooligan na z’n bizarre ‘social media geschreeuw’ tegen een klein meisje even op z’n nummer te zetten. ‘Ga jij maar even op het strafbankje zitten, vriend!’

En dat iedereen dan langsloopt en weet; strafbankje!

Het strafbankje was last modified: juli 8th, 2021 by Kim Sneijder