Hoe creëer je optimale sfeer in huis met een houtkachel?

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Of je nu een houtkachel of een open haard in je huis hebt, één van de redenen waarom mensen kiezen voor een vuur in hun huis, is de sfeer die het met zich meebrengt.

Natuurlijk, het verwarmen van de ruimte is ook belangrijk, maar vooral in de winter zal een knisperend houtvuurtje een gunstige bijkomstigheid zijn om gezelligheid en sfeer te scheppen. Helaas zijn er diverse factoren die de sfeer enigszins kunnen verpesten. Hoe kun je daarom zo optimaal mogelijk genieten van de sfeer die een houtkachel met zich meebrengt?Een goede en schone rookafvoer is essentieelHet nadeel van houtkachels is dat er altijd een rookafvoer geplaatst moet worden om de rook en schadelijke stoffen naar buiten af te voeren. Daarom is het van essentieel belang dat een rookafvoer goed is aangesloten en dat er geen versperringen in de afvoer aanwezig zijn.

Voorkom schoorsteenbrand en kooldioxide

Eens per jaar moet je een keer de schoorsteen laat reinigen en de rookafvoer laten nakijken op scheurtjes. Bij een slecht onderhouden schoorsteen is de kans op schoorsteenbrand veel groter en als vuil of een vogelnestje de afvoer blokkeert, kan de rook niet naar buiten. Dit zal als gevolg hebben dat rook en kooldioxide het huis binnenkomt. Je krijgt last van stank in huis en roken en gassen in huis is uitermate ongezond voor de bewoners. Ook als er een scheurtje in het buizenstelsel zit, krijg je ongezien schadelijke gassen in je woning, dus regelmatige controle is absoluut noodzakelijk.Het gebruik van goed houtOpenhaardhout dat in open haarden en houtkachels gebruikt wordt, moet zeer goed gedroogd zijn. Pas dan stook je schoon, voorkom je vieze geurtjes en wordt de ruimte zo optimaal mogelijk verwarmd. Goed gedroogd hout zal ook van invloed zijn op het vlammenspel, dat er veel mooier en gezelliger uit zal zien.

Het soort openhaardhout is ook van belang. Voor een mooi vlammenspel dat het lang volhoudt kun je het beste loofhout nemen. Naaldhout brand veel sneller, zal stankoverlast geven en je loopt meer kans op vonken die in de ruimte vliegen. Koop je kant en klaar hout, dan zal dit in de regel reeds gedroogd hout zijn. Maak je gebruik van vers hout, dan is het belangrijk om het hout minimaal twee jaar droog op te slaan om het te laten drogen.

Ga je toch nat hout stoken, dan loop je extra kans op schoorsteenbrand en je hout zal veel minder warm worden, je stookt dan inefficiënt.

Hoe creëer je optimale sfeer in huis met een houtkachel? was last modified: september 17th, 2019 by KijkopMeubelen.nl