Houtsoorten om meubels mee te maken

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Houten meubels komen in verschillende soorten voor. Maar welke houtsoorten zijn nou het meest geschikt voor het maken van een meubel? Het ene houtsoort heeft veel meer een rustieke uitstraling dan het andere. We zullen een aantal houtsoorten en de bijbehorende kenmerken op een rijtje zetten.

Beuken

We beginnen met de meest populaire houtsoort: beuken. Beukenhout is vrij hard en wordt veel toegepast bij het maken van meubels. Helaas is beukenhout van alle houtsoorten het minst geschikt voor buiten en is het hout niet heel duurzaam.

Eiken

Naast beuken is eikenhout ook een erg populair houtsoort. Het grootste voordeel van eikenhout is dat het vrij buigzaam is. Dit maakt het makkelijk te bewerken. Dat het hout buigzaam is neemt niet weg dat het juist alsnog heel sterk is. Een nadeel is dat het onbewerkt niet goed bestand is tegen vocht, dus niet voor buiten geschikt. Met de juiste behandeling is dit hout daarentegen zeer geschikt voor buiten. Zo wordt eikenhout veel gebruikt voor scheepsbouw.
houtsoorten

Noten

Notenhout (zie afbeelding) heeft een zeer mooi patroon en is vrij makkelijk te bewerken. Hierdoor is het populair als hout voor meubels. Er bestaan twee soorten notenhout, namelijk de Amerikaanse en de Europese soort. Het verschil tussen Amerikaans en Europees notenhout kenmerkt zich in de kleur. De Amerikaanse variant is paars/bruinachtig, terwijl het hout dat van onze continent komt grijs/bruin is.
D-hout

Houtsoorten en kwaliteit

Hout komt in verschillende kwaliteiten. Zo wordt er bij de beoordeling van hout gekeken naar wat er voor onvolkomenheden zich voordoen. Hierbij wordt gekeken naar kwasten (plek waar een tak gegroeid heeft), scheuren, spint (verkleuring in de kern). A-hout is van de beste kwaliteit, terwijl D-kwaliteit helemaal onderaan eindigt. Toch wil dit niet zeggen dat D-hout niet vaak gebruikt wordt. Dit hout heeft veel oneffenheden waardoor het een rustieke uitstraling heeft. Zo wordt C en D-klasse hout vaak gebruikt voor tafels.

Om tot een conclusie te komen: het ligt aan je smaak, dus is er niet per definitie een beste houtsoort voor meubels.

Elke houtsoort heeft zo z’n voor en nadelen. Wilt u een rustieke uitstraling creëren, dan kiest u voor hout dat een minder hoge kwaliteit heeft. Wilt u strakke, moderne meubels, dan is het voor de hand liggend om een houtsoort met een hoge kwaliteit, zoals A, te kiezen.

www.woodstockpanelen.nl

 

Houtsoorten om meubels mee te maken was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *