Kinderzitjes; hoe, wat en waarom

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Een verschrikkelijk naar gegeven, maar wist u dat er elke week op de Europese wegen 10 kinderen omkomen bij auto-ongelukken? De veiligheid van onze kinderen in de auto gaat natuurlijk boven alles, maar hoe kies je nou het beste zitje voor jouw kind?

Enkele Tips voor de koop

Let op dat zitje niet te zwaar is. Kijk ook of je het stoeltje op het onderstel van je kinderwagen kan plaatsen. Check of je het zitje met 1 hand kunt bedienen. Sommige autostoeltjes geven zelfs aan of je kind goed vast zit, bijvoorbeeld met een gordelindicator. En let er op dat het stoeltje volgens de Europese veiligheidsnormen is goedgekeurd. Dan moet er een i-Size label op zitten.

Babystoeltje

Een babystoeltje is voor baby’s tot ruim 1 jaar, tot zo’n 13 kilo of 75 cm. De babystoeltjes worden in achterwaartse richting geplaatst. Zo is er meer steun voor het hoofd en de nek van het kind bij een frontale botsing. Deze stoeltjes mogen alleen op de voorstoel als er geen airbag voorin in de auto zit, of wanneer de airbag gedeactiveerd is.
Vaak worden kleine kinderen te vroeg in een ‘vooruitkijkend’ autostoeltje geplaatst, het is echter sowieso veiliger als het kind met de rug in de rijrichting zit. Wacht echt met overstappen tot het kind zwaarder dan 13 kg is of wanneer het hoofdje boven het stoeltje uitkomt.

Peuterstoeltje

De peuterstoel is voor kinderen van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar; van 9 tot 18 kilo en tussen 60 en 105 cm. In deze stoeltjes zit het kind meestal in de rijrichting van de auto. De autostoeltjes worden vaak vastgezet met de 3-puntsgordel, maar er worden steeds meer Isofix-stoeltjes voor deze groep verkocht. De peuter zelf wordt meestal in het autostoeltje vastgezet met een harnasgordeltje.

Kinderstoelen

De kinderstoel is voor kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar; van 15 tot 36 kilo of tussen 100 – 135 cm. Dit soort autostoeltjes zijn meestal zitting- of autostoelverhogers, waarin het kind rechtstreeks met de veiligheidsgordel wordt vastgezet. De zittingverhogers hebben meestal en bij voorkeur een rugleuning om het hoofd te steunen en de gordel te geleiden. Autostoelverhogers met hoofdsteun en zijsteunen genieten de voorkeur vanwege de betere bescherming bij een aanrijding van opzij.

Veel succes bij de aankoop, en rij veilig!

Kinderzitjes; hoe, wat en waarom was last modified: november 24th, 2020 by Kim Sneijder