Mahalia, Mavis & Joe

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Woodstock albumZo schrijf je iets over stoelen waar je graag op had gezeten, en dan krijg je dus een enorme lijst van suggesties van ‘gewenste stoelen’. Van stoelen, waar mensen graag op hadden gezeten, om getuige te zijn van een historisch moment. En dus moet ik er nog maar een paar noemen, want er zaten weer enkele pareltjes bij.

Festival

De eerste is eigenlijk een beetje vreemd. Want het is een moment, dat pas sinds heel kort aan de vergetelheid is onttrokken. Het gaat om een stoel op het podium bij het ‘Harlem Cultural Festival’ uit 1969. Dit festival is vreemd genoeg geheel vergeten, terwijl er honderdduizenden mensen op af kwamen, en er grote artiesten optraden. Maar alle aandacht ging dat jaar uit naar Woodstock.

Harlem

Zou het te maken kunnen hebben met het feit dat Amerika in 1969 een vooral gescheiden samenleving was? Met wit aan de ene kant, en zwart aan de andere kant? En dat een festival in Harlem dan minder interessant is? De werkelijk grandioze documentaire ‘Summer of Soul’, die momenteel in de bioscopen draait, suggereert dat in ieder geval wel.

Mavis & Mahalia

Hoe dan ook, ga die film zien. En geniet dan van het moment waar Roel uit Apeldoorn bij had willen zijn. Dat moment komt aan het einde van de film als Mahalia Jackson, 1 van de allergrootste gospelzangeressen aller tijden, en Mavis Staples samen op het podium staan en ‘Take My Hand, Precious Lord,’ zingen. Een kippenvel moment voor Roel, maar eigenlijk ook wel voor mij. Een zeer logische ‘gewenste stoel’ dus.

Woodstock

En ik noemde dat andere festival al, Woodstock. En toevallig kreeg ik dat ook als plek voor een ‘gewenste stoel’, en wel van Danny, een oude rocker uit Kinderdijk. Danny is dol op muziek uit de jaren zestig, en vindt dat ‘ie te laat is geboren. Want hij had zo graag de toppers uit de swinging sixties meegemaakt; The Beatles, the Stones, the Beach Boys. En Joe Cocker. En laat Joe nou op Woodstock hebben gestaan.

With a little Help

Danny had zo graag op het podium gezeten, toen Joe Cocker ‘With a little Help from my Friends’ zong. Een song van zijn favoriete band The Beatles, maar met zo’n enorme passie en kracht uitgevoerd door Joe. Ik snap het helemaal, Danny!

Laat ze maar komen, die gewenste stoelen. Leuk om te lezen waar uw passies liggen!

Mahalia, Mavis & Joe was last modified: augustus 31st, 2021 by Kim Sneijder