Nieuwe interieurtrend: domotica!

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Huizen worden vandaag de dag steeds moderner. Zo is het bijvoorbeeld al mogelijk om allerlei apparaten in een woning te bedienen met een app op je smartphone of met een afstandsbediening. Het automatiseren van je woning valt onder de noemer domotica. Het uiteindelijke doel van het aanbrengen van domotica in je huis is dat de kwaliteit van wonen en leven aanzienlijk hoger wordt. Domotica maakt het onder andere mogelijk dat senioren steeds langer thuis kunnen blijven wonen.
nieuwe interieur

De mogelijkheden van domotica

Met behulp van domotica maak je het jezelf allemaal een stuk makkelijker. Het aanleggen van een dergelijk systeem is in vrijwel iedere ruimte van je woning mogelijk. De meeste domotica wordt toegepast op bijvoorbeeld airconditioning, verwarming en verlichting, maar het is zelfs mogelijk om met behulp van een systeem de keukenvoorraad automatisch aan te vullen en een bestelling te plaatsen op het internet.

Veiligheid creëren

Domotica speelt, naast bij interessante handigheidjes, ook een belangrijke rol in het beveiligen van je huis. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de camera’s rondom je woning worden doorgelinkt naar je smartphone. Daarnaast kan een inbraak- of een rook- of brandalarm rechtstreeks worden doorgezonden naar de bewakingscentrale. Ook kunt u uw woning haast hermetisch afsluiten met rolluiken die op bepaalde tijdstippen automatisch naar beneden gaan, zodat je ramen en deuren goed beveiligd zijn.

Energiezuinig

Met behulp van domotica kun je ook behoorlijk wat energie besparen. Het aanleggen van het systeem is niet goedkoop, maar door ook het energieverbruik hierin te integreren, bespaar je wel op je maandelijkse uitgaven. Door het aanleggen van een geautomatiseerd systeem is het namelijk mogelijk om apparaten als een wasmachine, koffiezetter of sauna op het juiste moment op te laten starten, waardoor het betreffende apparaat niet 24 uur per dag aan staat en stroom vreet.

Verlichting

Ook op het gebied van verlichting is er het nodige te besparen met behulp van domotica. Zo kun je de verlichting in je woning namelijk laten werken op sensoren. Het licht gaat dan aan wanneer er beweging gedetecteerd wordt en dooft weer als er niemand meer is. Daarnaast is het mogelijk om alle verlichting uit te schakelen wanneer je het huis verlaat. Op deze manier voorkom je dus onnodig energieverbruik.

Domotica aan laten leggen

Het aanleggen van domotica is een lastige klus en dat maakt dat je hiervoor ook beter een professional in kunt schakelen. Hij krijgt dagelijks te maken met het aanleggen van dergelijke systemen, waardoor hij jouw woning ook binnen de kortste keren kan voorzien van diverse geautomatiseerde systemen.

 

Nieuwe interieurtrend: domotica! was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl