Onverwacht

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Onverwacht | Ketel op een haardvuurEr gebeurt van alles in de wereld momenteel. Een flinke inflatie, oorlog in Europa en vanwege de stikstofcrisis zijn er stevige boerenprotesten is ons land. Ik kies geen partij in die discussie, maar doordat er steeds weer over boeren werd gesproken in het nieuws, moest ik wel heel ergens anders aan denken. Aan Roald Dahl.

Roald Dahl

Misschien kent u ‘m nog wel. Dahl is de schrijver van bekende verhalen zoals ‘Sjakie en de Chocoladefabriek, de Gremlins en de GVR. En mijn absolute favoriet ‘Matilda’, al komt dat toch ook wel door de prachtige verfilming uit de jaren ’90. Nooit gezien? Gelijk doen! Maar goed Roald Dahl dus, die ook een hele serie verhalen schreef met onverwachte eindes. En 1 van die verhalen wil ik er dit keer uitlichten.

Antiek

Het verhaal gaat over een slimme antiekhandelaar in Engeland. Die wist dat er veel mooi antiek, vooral meubelen, te vinden was op het Engelse platteland. Er waren nogal wat boeren die bijvoorbeeld middeleeuwse kasten hadden, of prachtige tafels en stoelen uit de 16e of 17e eeuw. Schitterend antiek, zonder dat ze het zelf wisten. Maar hij wel!

Vermogen

En dus gaat de handelaar verkleed als dominee, om vertrouwen te wekken, elk weekend op pad. Met een smoesje komt ‘ie dan bij de boer binnen om eens rond te kijken. En op een zondag ziet hij een kast staan die een absoluut vermogen op een veiling zou opbrengen. Maar ja, dat geld moet naar hem, niet naar de boer. Dus hangt de handelaar een verhaal op dat hij de kast, dat oude nutteloze ding, wel wil overnemen, maar alleen omdat de pootjes nog zo mooi zijn.

Open haard

Er volgt een onderhandeling, en uiteindelijk kan hij het ding voor een prikkie kopen. De boer roept z’n zoons, die de kast wel even op de aanhanger zouden tillen, die toevallig achter de auto van de dominee hangt. Maar ja, onverwachte eindes hè? Dus komen de zoons naar buiten met alleen de pootjes. Dat was veel makkelijker volgens de jongens, de kast hadden ze maar vast in elkaar gehakt voor de kachel.

Lesje

Een hilarisch verhaal met een onverwacht einde. En een lesje.

Mocht u nou zo’n antieke kast hebben staan, laat ‘m dan eerst eens taxeren voordat u ‘m in de open haard gooit!

Onverwacht was last modified: juli 12th, 2022 by Kim Sneijder