Op de bank voor Max

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Afstandsbediening tvAls ik dit schrijf, weet u het al, maar voor mij is het nu nog een vraag. Wordt Max Verstappen wereldkampioen Formule 1? Miljoenen mensen zullen, alleen in Nederland al, thuis op de bank kunnen meegenieten van de allerlaatste race van het seizoen, met nog eens duizenden op hun stoeltjes op de tribune in Abu Dhabi.

Kijkcijfers

Maar hoe doen ze dat nou, die mensen van de televisie? Hoe weten ze nou dat u en ik wel of niet hebben gekeken? Ik zal het uitleggen. Maar eerst even het absolute record. Het meest bekeken programma op de Nederlandse televisie is de halve finale van het WK voetbal in 2014. Oranje speelde tegen Argentinië, met 9,5 miljoen kijkers. Sport doet het sowieso goed in al die lijstjes. De volleybalfinale van 1996, het EK 1988, Olympisch schaatsen. En sinds kort dus ook de formule 1.

Kijkerspanel

Om te berekenen hoeveel mensen er naar een programma kijken, maakt de Stichting Kijkonderzoek gebruik van een kijkerspanel. In dat panel zitten 2800 mensen, verdeeld over 1250 huishoudens. Die huishoudens vormen een representatief beeld van Nederland. Er wordt dus rekening gehouden met alle bevolkingsgroepen, alle regio’s, alles eigenlijk. En zo wordt bijgehouden hoeveel mensen naar welk tv-programma kijken.

Meter

Die mensen gebruiken een speciale afstandsbediening, waarmee ze aangeven wie van de gezinsleden er kijkt. Ze moeten zich aan- en afmelden, en er wordt verder ook aangegeven of er meer mensen kijken dan alleen de panelleden, dat geldt ook voor gasten. Alle televisies en andere apparaten waarop gekeken kan worden, zijn op een ‘meter’ aangesloten. Die stelt automatisch vast naar welke zender en welk tv-programma wordt gekeken.

Gokken of wiskunde?

En zo meten ze dat dus. Voor iedereen van ons hebben ze wel een ‘lookalike’ in die groep zitten. En als zo’n persoon kijkt, gaan ze er dus vanuit dat u ook kijkt. Dat gokken ze dan. Of ze berekenen het. De kijkcijfers van alle tv-programma’s van 35 zenders worden bijgehouden. Die bestaan uit het aantal kijkers en het aantal uitgestelde kijkers op de dag van de uitzending, dat zijn altijd gemiddelden.

En nu dus Max. Het zou me niets verbazen als hij de top 10 binnenkomt. Helemaal als ‘ie kampioen wordt!

Op de bank voor Max was last modified: december 14th, 2021 by Kim Sneijder