Rugklachten door verkeerd zitcomfort

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

rugklachtenBijna iedereen krijgt ooit te maken met rugklachten. Oorzaken kunnen heel divers zijn maar een goed zitcomfort bepaalt of u in meer of mindere mate last heeft van uw rug. Natuurlijk zal een juist zitcomfort niet altijd de oorzaak oplossen maar het zal wel uw rugpijn dragelijker kunnen maken. Slechts een klein deel van de mensen met rugklachten heeft een probleem waarvan de oorzaak een chronische aandoening is. Bij het grootste gedeelte van mensen met rugklachten is een goed zitcomfort maar ook een goed matras zeker iets om op te letten.

Rugklachten versus zitcomfort

Handelingen die uw rugklachten verergeren:

  • het gaan zitten
  • het opstaan
  • langdurig blijven zitten

Oorzaken hiervan zijn:

  • te lage of te hoge zithoogte
  • te diepe zitdiepte
  • zitkussens die te zacht zijn
  • zitkussens die te hard zijn

Zithoogte

De zithoogte van een bank is meestal makkelijk aan te passen, bijvoorbeeld door een andere pootjes onder de bank te maken. Indien noodzakelijk kunt u met andere pootjes de zithoogte lager of hoger maken.

Zitdiepte

De zitdiepte van een bank is ook eenvoudig aan te passen. In veruit de meeste gevallen is een bank te diep. U merkt dat doordat u naar voren moet schuiven om te kunnen opstaan. Eigenlijk moet u zonder naar voren te schuiven en zonder uw handen te hoeven gebruiken om u af te zetten op de armleuning, op kunnen staan. Door het laten maken van een passend kussen kunt u het probleem snel verhelpen. U kunt ook gebruik maken van een losse rugkussen of wigkussen dit helpt u om een juiste zithouding aan te nemen.

Zitkussens

Wanneer u een bankstel of fauteuil koopt, zal de vulling in veruit de meeste gevallen bestaan uit polyether met een ondervering van singelbanden. Uit persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat dit funest is voor mensen met rugklachten.

Polyether heeft een regelmatige celstructuur waardoor er snel kuilvorming kan ontstaan. Dit geeft samen met een singelband ondervering te weinig ondersteuning om een juiste zithouding te kunnen aannemen. Het beste is een ondervering van nosagveren en een koudschuim of HR schuim als zitvulling. Een persoonlijke voorkeur speelt hierbij natuurlijk ook mee. Wanneer het zitkussen te hard is, wacht dan eerst circa drie maanden af. In veel gevallen zal het zitkussen dan pas zijn werkelijke zitcomfort aannemen.

Wat kan ik het beste doen als ik een nieuwe bank wil kopen?

Deze vraag krijg ik vaak. Het beste is om een aparte fauteuil voor u zelf te kopen, omdat niet iedereen in het gezin dezelfde lichaamslengte heeft. Voor u is het belangrijk om een zitmeubel te hebben met de juiste verhoudingen.

Wordt het toch een bankstel dan is proefzitten erg belangrijk. Alleen het nadeel van de meeste zitmeubels is dat u niet weet welke vulling of ondervering is gebruikt. Daarnaast zal elk bankstel lekker zitten voor een half uur. U merkt past goed hoe ‘de zit’ is als u een avond lang heeft gezeten op het bankstel. Krijgt u dan last van uw rug dan kunt u de winkelier niet verplichten om een ander bankstel te leveren.

Wat wellicht een oplossing kan zijn, is om meubels online te kopen. Wanneer deze niet speciaal voor u worden gemaakt, heeft u wettelijk gezien recht om na twee weken van uw aankoop af te zien. Er zijn overigens wel voorwaarden voor bedacht om te voorkomen dat u van dit recht gebruik zal maken. Voor elk online bedrijf kunnen de verkoopvoorwaarden anders zijn. Dus altijd even goed na lezen maar ook de referenties goed nalezen, zodat u niet met een bankstel zit waar uw rugpijn door wordt verergerd.

Uw bankstel laten aanpassen – vraag hier een gratis offerte aan.

 

Rugklachten door verkeerd zitcomfort was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
2 comments to “Rugklachten door verkeerd zitcomfort”
2 comments to “Rugklachten door verkeerd zitcomfort”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *