Tips voor duurzaam wonen

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Duurzaam wonen is hot tegenwoordig. Natuurlijk, want we willen toch allemaal een gezonde leefomgeving. Dat we daar wat voor moeten doen is logisch. We begrijpen best dat we ons huis schoon moeten houden om lekker te kunnen wonen. Zelfde met onze voortuin of achtertuin of volkstuin. Je wilt niet tussen het vuil recreëren. De meest simpele manier is dan door geen rotzooi te maken en rotzooi direct opruimen zodat anderen er geen last van hebben. Maar ook het afval moet ergens heen of op zijn minst worden gerecycled. Duurzaam wonen begint dan ook bij ons, de consument. Minder consumeren, minder kopen en meer hergebruiken. Distantieer je vooral van onze weggooimaatschappij en laat je niet overhalen om steeds maar weer nieuwe spullen te kopen.

Duurzaam wonen is geld besparen

Duurzaam wonen is een ander woord voor geld besparen en wie wil dat nou niet. Kijk op de gemiddelde Facebook groep en het geklaag is dat alles duurder wordt en onbetaalbaar. Ik snap dan ook niet dat we maar blijven kopen en dan voornamelijk goedkope rotzooi waar we eigenlijk niks aan hebben. Zelfs mensen die een mooie bank hebben en weg willen gooien omdat de vulling minder is geworden. Helemaal onnodig, je reinste milieu vervuiling en kapitaal vernietiging.

1. Meubels repareren

Is je bank doorgezakt. Een veer gebroken of een beschadiging in het leder. Allemaal dingen die makkelijk opgelost kunnen worden. Het is dan ook helemaal niet nodig om je meubels weg te gooien. Laat je meubels repareren. Scheelt heel veel geld en je lekkere bank kan weer jaren mee.

2. Meubels reinigen

Wil je lang met je meubels doen zul je ze moeten schoonmaken. Een kast afstoffen of een tafel is de was zetten doe je natuurlijk zelf. Maar met een heel bankstel reinigen ben je een dag bezig en stel je natuurlijk zo lang mogelijk uit. Tot er allerlei ondefinieerbare vlekken op je zitmeubels zitten. Eerst heb je het niet in de gaten tot het moment dat je via de buurvrouw hoort dat je kinderen geen vriendjes thuis durven uit te nodigen. Kun je natuurlijk naar de dichtstbijzijnde meubelboulevard rennen een zak geld op de toonbank gooien en met een nieuwe bank naar huis gaan.
Maar waarom niet gewoon eens een echte meubelreiniger uitnodigen. Zodat je ouwe bank er weer als nieuw uitziet en eigenlijk zou je dat gewoon eens per jaar moeten laten doen. Je bed voorzie je toch ook regelmatig van schone lakens.

3. Led verlichting

Met led verlichting kun je al heel snel een enorme besparing doen in je portemonnee. Minder energie verbruiken is een verademing voor het milieu. En ledverlichting is tegenwoordig in verschillende kleuren leverbaar zodat het in elk interieur past.

4. Meubels kopen

Het kopen van meubels geeft een hele zware belasting voor het milieu. Je zult je afvragen waarom maar wist je dat de meeste meubels uit Azië komen vanwege de lage lonen en de erbarmelijke omstandigheden waarin mensen moeten werken.
Wist je dat er in China hele rivieren zijn waarlangs geen vegetatie meer kan groeien omdat het wat zo zwaar verontreinigd is. Wat te denken aan het transport op schepen naar Europa. Olie om schepen te laten varen is zo zwaar verontreinigd dat het varen van vier schepen gelijk staat aan het gehele autopark van Nederland.
Koop dus geen goedkope vervangingsmeubels die na een paar jaar weer stuk zijn. maar laat je meubels repareren en onderhouden. Je doet niet alleen jezelf een groot plezier vanwege de besparing die je doet maar zeker ook het milieu.

5. Meer tips

Natuurlijk zijn er veel meer dan vijf tips. Denk eraan vaker de fiets te nemen. Verbouw je eigen groente en fruit in de tuin. Je zult versteld doen staan van de geringe tijd die je ervoor nodig hebt. Ook de ruimte hoeft maar minimaal te zijn. Kijk eens bij de makkelijkemoestuin.nl . Met een ruime vierkante meter kun je bijna het jaar rond, 1 persoon van groente voorzien. Woon je op een flat ga dan microgroente kweken. Zo makkelijk, zo lekker en zoveel gezonder voor jezelf en het milieu.

Succes ermee en heb jezelf nog tips of goede ideeën om het milieu te sparen. Laat even een berichtje achter.

Tips voor duurzaam wonen was last modified: juni 24th, 2019 by KijkopMeubelen.nl