Trek in ijs?

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

plukken van een blaadjeU weet het inmiddels wel, als u regelmatig hier deze stukjes leest; wij maken ons druk om het milieu. Ik heb al verteld over hoe we recyclen, hoe we milieuvriendelijke materialen gebruiken. Alles om onze planeet een klein beetje schoner achter te laten voor onze kinderen en hun kinderen. En toevallig bedacht ik me vandaag dat ik u nog zo’n voorbeeld kan geven. Droogijs.

Natuurkunde les

Wacht nou even met bestellen, droogijs is geen ijs om te consumeren op een warme zomermiddag, terwijl u lekker op een terrasje zit, of gewoon op de luie tuinstoel onder de parasol. Droogijs is namelijk koolzuur dat onder hoge druk is samengeperst en bij een temperatuur van min 80 graden tot kleine ijskorreltjes wordt vermalen. En waarom val ik u hiermee lastig? Dit is toch geen natuurkunde les of zo?

Milieuvriendelijk

Nee, droogijs wordt gebruikt om van alles schoon te maken, onder andere in de auto industrie wordt het veel gebruikt. Maar tegenwoordig worden er ook meubelen mee gereinigd. Er zitten namelijk verschillende voordelen aan deze manier van reinigen. Daarbij is misschien wel het grootste voordeel dat deze methode milieuvriendelijk is; ik zei het al, dat is voor ons belangrijk. De vrijgekomen stoffen zijn onschadelijk en dragen dus niet bij aan het broeikaseffect. Daarnaast is het perfect voor stoffen die je niet nat mag schoonmaken, zoals bijvoorbeeld linnen.

Kees

Hoe werkt het dan, hoor ik u vragen. Dat leg ik graag even uit. De korrels droogijs worden vanuit een hogedrukreiniger met hoge snelheid op het textiel gespoten. Het vuil dat rond de vezel van de meubelbekleding zit, bevriest daardoor heel even, barst en brokkelt ten slotte van de bekleding af. Het vuil wordt dus eigenlijk met kracht weggeblazen. Het enige wat je daarna nog moet doen, is de bank of stoel even stofzuigen, en klaar is Kees. Of Jan. Of Marie. Of wie er dan ook mee bezig is.

Nog 2 tips

Reinigen met droogijs heeft zoals ik al zei het voordeel dat het milieuvriendelijk is, maar daarbij kun je de bank ook vrijwel gelijk weer gebruiken, ook handig. Maar let op, het is wel iets duurder dan andere vormen van reinigen. Maar voor sommige stoffen, de stoffen die niet nat mogen worden met name, is het echt de beste oplossing.

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op en we leggen het graag uit!

Trek in ijs? was last modified: februari 8th, 2022 by Kim Sneijder