Wij zijn biofiel

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Wij zijn biofielJa, u wist het misschien niet, maar u bent biofiel. Ik ook dus. En sterker nog, ieder mens is biofiel. En wat is dat dan? Dat zal ik u uitleggen.

Biofiel

Biofiel wil zeggen dat de mensen een aangeboren, biologisch bepaalde affiniteit met de natuurlijke omgeving hebben. We voelen voortdurend een onderbewust verlangen om contact te maken met de natuur in hun omgeving. “En wat heeft dat te maken met meubelen, inrichting en design’, vraagt u nu? “Ik lees toch een blog op ‘Kijk op Meubelen’? Nou dan, wat heeft biofiel daarmee te maken.” Ook dat leg ik graag even uit.

Inrichting

Biofiel design is echt een ding tegenwoordig. Deze manier van ontwerpen betrekt elementen en patronen die in de natuurlijke omgeving voorkomen in ruimtes waarin we werken, leven en spelen ten faveure van degenen doe deze ruimtes benutten. Onderzoek heeft aangetoond dat een biofiele inrichting psychologische en lichamelijke effecten heeft die ondersteunend zijn voor genezing, leren, cognitieve vaardigheden en creativiteit. Bovendien genieten mensen van ruimtes die hen verbinden met de natuur als een resultaat van deze biologische verbindingen.

Magazine

En wat lees ik van de week in een belangrijk magazine over interieur? De kenners zijn het eens; biofiel ontwerp is ‘hot’. Heel hot. Een quote: “Na veel te lang binnen opgesloten te zijn geweest, is er – en zal er blijven – een focus op het herwinnen van onze verbinding met de natuurlijke wereld door het gebruik van biofiele ontwerpprincipes, wat inhoudt dat de nadruk zal liggen op het creëren van rustgevende omgevingen met natuurlijke verlichting en ventilatie, het inpassen van planten en het creëren van een visuele verbinding met de natuur.”

Vergelijk kleur en patronen

Je kunt de voordelen van biofiel design zelfs kwantificeren. Want er is aangetoond dat het een positieve invloed heeft op bijvoorbeeld verzuim en gebruik van ziektedagen, behoud van personeel, werkprestaties, leren in klaslokalen, tevredenheid en vermindering van stress en geweld.

Dus; op zoek naar een nieuwe inrichting? Denk eens als een biofiel. Het zal u rust geven.

Wij zijn biofiel was last modified: mei 3rd, 2022 by Kim Sneijder