Wit wordt geel

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Witte meubelenHet zal je gebeuren. Je gaat voor een strakke, moderne inrichting van je nieuwe huis. Heel veel witte meubels dus. Een coole witte bank, witte kussens. Een witte fauteuil, witte eettafel en witte eetkamerstoelen. Helemaal goed! En dan woon je er een tijdje, en je kijkt eens goed. Het ene wit is het andere wit niet meer. Sterker nog, sommig wit is geel geworden. Drama natuurlijk. Maar hoe kan dat nou?

Waterbasis

Die witte meubelen, die worden natuurlijk wit geverfd. En dus kunnen zelfs meubels die nooit met zonlicht in aanraking komen, na een paar jaar toch vergelen. Alle kleuren wit of hoogglans wit kan dit overkomen. ‘En waarom dan?’ zult u vragen. Nou, dat is omdat in de meubelindustrie voornamelijk verf op terpentine basis wordt gebruikt. Met verf op waterbasis komt dit dus nagenoeg niet of bijna niet voor.

Alkydehars

Daarom een tip; ga je nou voor die strakke inrichting, en koop je die mooie witte meubels, vraag dan of de afwerking gedaan is met een verf op waterbasis of op terpentinebasis. Let daarbij dan op, die vergeling kun je tegen komen bij alle verfproducten waar alkydehars in is verwerkt.
Alkydehars wordt gebruikt als bindmiddel in verf die met terpentine is te verdunnen. En dan een helaas: helaas is er ook waterverdunbare verf die kan vergelen. Het is dus niet een 100% garantie dat je witte meubels niet kunnen vergelen, maar de kans daarop is aanzienlijk kleiner.

Voorkomen

Dat vergelen helemaal voorkomen gaat je trouwens niet lukken, maar je kunt het proces wel zoveel mogelijk vertragen. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende daglicht, maar zet die meubelen niet direct in de zon. Zet witte meubels ook niet te dicht naast een verwarming. En ga je je meubels zelf wit verven, gebruik dan een watergedragen verf en verf niet te dik. En maak je schilderwerk niet schoon met ammoniak!

Nog 2 tips

Tot slot, 2 open deuren, maar ik noem ze toch even. Om meubels wit te houden, is een huisdier niet al te handig. Ben je dol op je kat of hond, neem dan gewoon geen witte meubels. En nog een hele belangrijke: stop met roken!

Al was het alleen al voor je gezondheid!

Wit wordt geel was last modified: februari 1st, 2022 by Kim Sneijder