Aan de prijs

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Aan de prijs | Kijk op MeubelenIk mag dan dolblij zijn met mijn heerlijke love seat, ik vond toen ik ‘m kocht de € 600 best wel veel. Maar ja, ik was net klaar met mijn studie, en € 600 vond ik echt wel veel geld voor een meubelstuk. Maar sommige mensen denken daar anders over.

The Dragon’s Chair

Zo kocht Cheska Vallois bijvoorbeeld de door Eileen Gray ontworpen stoel ‘The Dragon’s Chair’ in 2009 voor het aardige bedrag van zo’n € 20 miljoen. Best bijzonder, als je weet dat hij ‘m zelf in 1971 voor € 2500 aan Yves Saint Laurent had verkocht. Niet zo goed in zijn vak dus? Nou, hij was dit keer slechts de tussenhandelaar voor een Canadees stel. Zo werd deze stoel het op 1 na duurste meubelstuk ooit.

Goddard en Townsend

Een eindje daarachteraan, op nummer 3, staat een antiek bureau; het Goddard en Townsend bureau. Meubelen van deze 2 heren gaan tegenwoordig voor een fortuin van de hand, dit specifieke bureau bracht maar liefst ruim € 10 miljoen op. Niet slecht, als je bedenkt dat meneer Goddard straatarm stierf in 1785.

Harrington en Tufft

Dan nog even de nummers 4 en 5; het op 3 na duurste meubelstuk is ‘The Harrington commode’, die in 2010 voor ruim € 4 miljoen van eigenaar verwisselde, terwijl de nummer 5 op dit lijstje maar net de € 4 miljoen aantikte. En dan heb ik het dus over ‘The Tufft Table’, gemaakt door, u raadt het al, Thomas Tufft.

60.000 love seats

Maar ja, dat zijn alleen de nummers 2 tot en met 4. Wat is dan de nummer 1? Dat is met afstand ‘The Badminton Chest’. Daarvoor werd op een veiling in 2004 maar liefst ruim € 30 miljoen betaald. Dat zijn 60.000 van mijn love seats. Met andere woorden, je kunt heel Arnhem een love seat geven, voor de prijs van dat ene kabinet. Bijzonder toch?

5 groen in huis

En wie kocht dat bijzondere meubelstuk dan? Dat was dus prins Hans Adam II van Liechtenstein. Maar niet voor zichzelf, nee joh. Want wat moet je met een kast van ruim 30 miljoen? Die zet je toch niet thuis neer? Dat zal Hans Adam in ieder geval gedacht hebben, want hij schonk het pronkstuk aan het Liechtenstein Museum in Oostenrijk.

Niet eens in Liechtenstein dus. Tja. Nou, ik houd mijn love seat gewoon zelf, hoor!

Aan de prijs was last modified: juni 28th, 2022 by Kim Sneijder