Bank kopen – waar moet je op letten

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

bankBank kopen – voorkom dat je een miskoop doet.

Waar moet je allemaal opletten als je een nieuwe bank koopt. Je hebt vast geen flauw idee maar als je deze gouden tips leest. Ben je goed voorbereid. En kun je geen foute bank meer kopen. Dat kan je duizenden euro’s besparen.

Tips

 • Een goede 3 zitbank is voorzien van een middenpoot. Let daarop bij aanschaf van een andere bank. Anders zakt de bank door in het midden. Dit zal niet meteen gebeuren maar na enkele jaren zul je toch denken had ik deze tip maar opgevolgd.
 • Een te diep of te lage bank. Zorgt ervoor dat je te vaak op de zwakste plek van de bank gaat zitten. Waardoor de voorrand voelbaar wordt. De zwakste plekken zijn altijd de randen van het zitkussen. Ga maar eens op de rand van je bed zitten. Je merkt dat je daar een stuk meer inzakt dan op het midden van een matras.
 • Een 2,5 zitbank is vaak een 3 zitbank met 2 zitkussens. De middelste persoon zit dan op de zwakste plek van de bank. Gebeurt dat regelmatig dan is de fut al gauw uit je bank verdwenen.
 • Wanneer je een zonnige kamer hebt koop nooit een katoenen bekleding. Vaak al binnen een jaar is de kleur ernstig vervaagt.
 • Let altijd op het aantal Martindale van de stof die je hebt uitgezocht. Een Martindale van 35000 tot 40000 is voor een gemiddelde levensduur van 7 tot 8 jaar. Bij normaal gebruik voor een gezin met kinderen.
 • Neem een foto camera mee naar de meubelwinkel, met een groot beeldscherm. Maak een paar foto’s van de inrichting van uw huis. Zodat je een beeld heb waar de meubels bij moeten passen. Je kunt dit natuurlijk ook andersom doen en foto’s maken van de meubels die je wilt aanschafen. Zodat je in alle rust thuis kunt kijken welke meubels het best in je interieur passen.

 

Denk ook aan het volgende

Kinderen

Heb je een gezin met kinderen en of huisdieren. Kijk dan naar zitmeubels die tegen een stootje kunnen. Neem donkere kleuren en designs waar je weinig op ziet en denk eens aan afneembare bankhoezen die jezelf kunt wassen wanneer je voor een stoffen bank gaat. Het duurste is zeker niet altijd het beste.

Relaxsysteem

Wil je een bankstel met een relaxsysteem bedenk dan ook of je daar de ruimte wel voor hebt. Vaak schuift het relaxmechanisme een flink eind naar voren waardoor de salontafel opgeschoven moet worden. Het is niet altijd zo handig als het lijkt.

Leder of stof

Keuze tussen leder of stof is een kwestie van gevoel.  Sommige leder soorten zijn zeer kwestbaar andere ledersoorten zijn weer makkelijk in onderhoud. Dit is hetzelfde met stof. Vaak is een stoffen bank op een gladde vloer mooier en geeft een betere akoestiek in de kamer.

Draagt u vaak spijkerbroeken

Draagt u vaak spijkerbroeken neem dan geen licht gekleurde stoffering. Zowel leder als stof in een lichte kleur zal door de kleurstof in jeans worden aangetast. En is vaak zeer moeilijk schoon te maken. Bij leder is het vaak onmogelijk.

Bestand tegen katten

Geen enkele stof of leder is bestand tegen kattennagels. Het is dan beter om niet een al te dure bank te kopen.

Meten is weten

Let op de afmetingen vaak kom je al gauw een te grote bank. Let erop dat je zeker 60 tot 80 cm loopruimte overhoud. En minimaal 40 cm ruimte nodig hebt tussen de salontafel en de bank.

Hinderlijk

Losse zit en rugkussens kunnen hinderlijk verschuiven. Wanneer je ze vast kunt zetten met bijvoorbeeld een klittenband scheelt dat weer.

Opschuden

Losse kussens hebben vaak een vlokvulling deze moet je bijna dagelijks opschudden om er comfortabel op te kunnen zitten. Qua onderhoud ben je veel meer tijd kwijt al is het alleen maar met stofzuigen omdat er veel vuil tussen en onder de kussens terecht komt.

Rug gauw te hoog

Komt de bank voor het raam te staan, kan een rugleuning al gauw te hoog zijn.

Altijd proefzitten

Blijf net zo lang op de bank proefzitten tot het je lichaamswarmte hebt aangenomen. Sta vervolgens op en kijk of er plooivorming te zien is. Is dat zo dan weet je dat het steeds erger zal gaan worden.

Minimale eisen

Het SG van de zitkussens moet minimaal 35SG zijn. Voor arm en rug moet dat minimaal 25SG zijn

 

Zitcomfort

 • Wordt je bekken goed ondersteunt
 • Wordt je lende goed ondersteunt
 • Is de hoek van het rugkussen goed, misschien te rechtop of te ver naar achteren
 • De zithoogte bepalen van de bank doe je door tegen de rug van de bank te gaan zitten. Komen je voeten op de grond dan is de zithoogte prima.
 • Is er een persoon in het gezin die qua lengte erg afwijkt van de rest van het gezin. Is het een idee om voor die persoon een aparte fauteuil te kopen.
 • De zitdiepte is goed als er ongeveer een handdikte ruimte is tussen de holte van je knie en de zitting.
 • De armleuning moet je arm normaal kunnen ondersteunen zonder je schouder naar boven te drukken.

 

Senioren

 • Een wat rechter en hogere rugleuning ondersteunt je wervelkolom beter
 • Neem vaste kussens met een vaste vulling. Lossen kussens zitten onstabieler. Zijn vaker voorzien van een vlokvulling en kunnen wegschuiven. Daarnaast geeft het veel meer werk omdat er vuil en rotzooi tussen de kussens gaat zitten.
 • Neem een niet te diepe zitting zodat je zonder je handen te gebruiken of naar voren te schuiven makkelijk kunt opstaan
 • Neem stevige armleuningen mocht het nodig zijn kun je je er goed op afzetten.

 

Stoffering

 • Platweefsel kan pilling geven laat apart op uw koopbon vermelden dat u daarop kan reclameren. Anders wordt het als normale gebruikssporen afgedaan.
 • Velours stoffen geven door gebruik een shadingeffect. Veel gebruikte zitplekken laten zgn zitspiegels zien.
 • Aniline leder is zeer slecht schoon te houden
 • Geschuurd leder is zeer slecht te onderhouden en vertoont na verloop van tijd zitspiegels (gladde lelijke plekken waar je veel zit)

Reiniging tips

 • Altijd zo snel mogelijk de vlek verwijderen
 • Altijd van buiten naar binnen toe werken
 • Is de vlek verwijderd altijd het gehele vlak van uw bank na reinigen

 

Bank kopen – waar moet je op letten was last modified: september 25th, 2019 by KijkopMeubelen.nl
8 comments to “Bank kopen – waar moet je op letten”
8 comments to “Bank kopen – waar moet je op letten”
 1. goedemorgen is het mogelijk om een advies lijst te testuren voor aanschaf van een relax bank 2 zitter/ 2.1/2 zitter.

  als dit mogelijk is dan verzoek ik dat toetsturen naar

  A.Krens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *