Levertijden

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

levertijdenWaarom zijn levertijden zo lang

Levertijden -wanneer je naar Ikea gaat of een ander meubelbedrijf zoals seats&sofa’s, dan kun je de nieuw uigezochte meubels vaak direct meenemen. Bij de meeste echte meubelwinkels is dat niet het geval en zit er vaak een zeer lange levertijd op uw nieuwe aankoop.

Dit komt omdat er zoveel verschillende uitvoeringen bestaan van meubels. Daardoor is het onmogelijk is om alles op voorraad te hebben. Er zijn honderden stof of ledermogelijkheden. De ene klant wil alleen een driezitbank, de andere klant wilt liever een driezitter met twee fauteuils.

BESTELLING

Voordat je bestelling werkelijk wordt besteld bij de fabrikant, ben je vaak vier dagen verder. Een bestelling wordt ook niet altijd vlekkeloos opgeschreven waardoor er de nodige correspondentie volgt. Waarschijnlijk wordt u dan ook nog gebeld met de vraag welke kleur pootjes u wilt onder uw zitmeubels.

Is de bestelling dan uiteindelijk toch bij de fabrikant aangekomen, dan gaat de fabrikant de opdracht bevestigen naar de winkelier. Ook dit duurt weer een aantal dagen. De winkelier kan de orderbevestiging dan nakijken op fouten. De winkelier heeft dan enkele dagen de tijd om daar eventueel op te reageren mochten er fouten in de orderbevestiging zijn.

PRODUCTIE

Is uw bestelling dan aangekomen bij de productie medewerkers, dan hoeft u niet te denken dat uw bestelling direct kan worden uitgevoerd.

Stel u heeft een bankstel Livorno gekocht. De fabrikant moet dan eerst zijn toeleveranciers op de hoogte stellen. De fabrikant moet in de meeste gevallen de rompen van het bankstel bestellen bij zijn toeleverancier. Daarnaast moet hij de stof of het leder bestellen en andere benodigde materialen.

Omdat een fabrikant vaak meerdere modellen in zijn assortiment heeft, moet de fabrikant zijn productiehal in orde maken om een bepaald product te gaan fabriceren. Dat doet hij pas als er meerdere bestellingen zijn geplaatst voor het bankstel Livorno. De productie van het bankstel Livorno is pas rendabel wanneer de fabrikant bijvoorbeeld 100 bestellingen heeft ontvangen.

Blijft het aantal bestellingen uit dan moet de fabrikant de productie van het bankstel Livorno opschorten tot het aantal van 100 is bereikt.

TRANSPORT

Vaak worden de tegenwoordige meubels in verre landen gemaakt. Denk aan China, Polen of Singapore bijvoorbeeld. Voordat er een zending kan worden getransporteerd met bijvoorbeeld een zeecontainer, moet zo’n container eerst vol zijn. Voordat het rendabel is om de container te versturen.

Wanneer de container eindelijk is aangekomen op de plaats van bestemming – en de plaats van bestemming is vaak een overslagbedrijf – dan worden de goederen eerst gesorteerd en dan pas vervoerd naar de winkelier.

Omdat een winkelier ook afhankelijk is van zijn transport en  routes duurt het nog eens een week voordat het bankstel Livorno bij u in de kamer staat.

WAT ZIJN NORMALE LEVERTIJDEN

Een normale levertijd is gemiddeld acht weken maar levertijden kunnen vaak uitlopen naar drie of vier maanden. Heeft u pech dan ontvangt u een berichtje dat het bankstel uit de collectie is genomen. De ware reden is dan vaak dat het productieproces niet vol komt., waardoor de fabrikant geen productie kan draaien zonder verlies te lijden. De winkelier staat vaak met zijn rug tegen de muur en kan met de beste wil van de wereld geen enkele invloed uitoefenen. Zelfs niet als u kookt van woede.

SMOESJES

Nu weet je waarom levertijden vaak zo lang zijn voordat je nieuwe bankstel in de huiskamer staat.

Meest gehoorde smoesjes zijn.

 • stof is uit collectie
 • stof is niet voorradig
 • model is uit collectie genomen
 • transporteur laat op zich wachten
 • bankstel is gestolen
 • was brand in de fabriek
 • verkeerde kleur binnengekomen
 • bankstel was beschadigd dus is terug gestuurd

 

Levertijden was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
2 comments to “Levertijden”
2 comments to “Levertijden”
 1. Beste heer of mevrouw,

  Goed geschreven artikel. Kennelijk heeft u er verstand van, want alles klopt. Alleen in aanvulling op uw lijst met smoesjes, zijn het niet altijd smoesjes maar ook echte problemen. De laatste 3 zijn wel hele overduidelijke smoesjes :
  – bankstel is gestolen
  – was brand in de fabriek
  – verkeerde kleur binnengekomen

  maar het komt helaas wel degelijk voor dat het model uit de collectie is genomen en het niet meteen van de site is gehaald, of er problemen zijn met de containen die vanuit china word gehaald. Als alle papieren niet in orden zijn mag die niet het lang in en blijft die op de haven staan. Al met al een goed artikel! Complimenten.

  Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *