Verlichting in uw huis

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Een sfeervolle en functionele licht in uw huis is belangrijk. Niet alleen worden taken beter uitgevoerd met de juiste verlichting, ook de stemming kan door de juiste lampen worden beïnvloed. Grofweg kijkt u naar de binnenverlichting voor elke verblijfsruimte, zoals een woonkamer, kantoorwerkplekken, ontvangstruimte en deelt deze in drie categorieën:

  • 1. Basis; deze beslaat de gehele ruimte en zorgt voor een egaal verspreid zacht licht.
    Voorbeelden zijn koofverlichting, indirecte verlichting. Deze verlichting moet wel evenredig over de hele ruimte zijn verspreid.
  • 2. Werk; deze wordt toegepast op plekken in de ruimte waar extra licht nodig is voor werkzaamheden.
  • 3. Accent; deze past u toe om accenten te leggen en de ruimte levendig te maken.

Basis  licht is onontkoombaar

Een minimale hoeveelheid licht die in de gehele ruimte aanwezig is noemen we basis verlichting.
De basisverlichting moet ervoor zorgen dat er geen donkere plekken in de ruimte zijn. De verlichting moet zich goed kunnen verspreiden. Daarnaast mag het geen verblindingshinder veroorzaken. Indirecte verlichting weerkaatst licht via de wand of het plafond en maakt de schaduwen van andere lichtbronnen zachter en is bij uitstek geschikt voor de basisverlichting in o.a. de woonkamer en slaapkamer. Vaak heeft indirecte verlichting een hoge lichtopbrengst welke dimbaar is. Directe licht verlicht een oppervlak zoals de naam al doet vermoeden direct, zonder tussenkomst van een vlak zoals een wand of plafond. Voor de basisverlichting kunt u bijvoorbeeld kiezen voor  een serie inbouwspots of opbouwspots. Een degelijke basisverlichting heeft een goede balans tussen directe licht en indirecte licht.

lichtVoorbeelden van basisverlichting of algemene verlichting zijn:

Wandlampen
Inbouwspots
Opbouwspots
Up lighters

Werk en keuken verlichting

De aanbevolen lichtsterkte die nodig is bij een bepaalde arbeid.
De werkverlichting moet ervoor zorgen dat een bezigheid prettig en veilig uitgevoerd kan worden. Voor bedrijven en instellingen zijn wettelijke eisen opgesteld waarin de minimale lichtsterkte staat beschreven. De verlichting moet zich dus goed kunnen verspreiden en mag niet te veel hinderlijke schaduwwerking geven. Verlichting boven de eettafel kan gebruikt worden om bij te werken of gedimd gebruikt worden bij een romantisch diner.

Voorbeelden van werk en keuken verlichting zijn:

Leeslamp
Bureaulamp
Hanglamp boven de eettafel
Spots onder de keukenkastjes

Sfeerverlichting of decoratief licht

Deze verlichting is hoofdzakelijk decoratief van aard en draagt bij aan een prettige levendige sfeer. Evengoed kan sfeerverlichting de nadruk op iets bevestigen.
Sfeerverlichting hoeft niet verspreid te zijn over de gehele ruimte, kan evengoed een stevige schaduwwerking geven. Decoratieve verlichting vormt vaak een eyecatcher in uw interieur, ook een haardvuur, kaarsen of led vallen onder decoratieve verlichting.

Voorbeelden van sfeerverlichting of decoratieve verlichting zijn:

Tafellamp
Schemerlamp
Eyecatchers
Haardvuur
Kaarslicht

Maak een plattegrond van je huis

Ga per ruimte na wat u er doet en welk licht u daarbij kunt gebruiken. Werken, slapen, lezen of eten? Weinig verlichting geeft een behaaglijk gevoel, maar voor activiteiten als koken heeft u een helder, fel licht nodig. Als een kamer meerdere functies heeft, zoals een woonkamer, zijn dimmers ideaal om de lichtbehoeften aan te passen. Bedenk ook wat voor effect u met het licht wilt bereiken. Kijk naar de plaatsing van de meubels, maar het moet ook naadloos passen bij uw stijl, Gebruik er eventueel een plattegrond van de kamers bij om er een beter beeld bij te hebben en om te bepalen waar u de verlichting gaat plaatsen.

 

Geschreven door Faisca van der Kleij

 

 

Verlichting in uw huis was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *