Kwaliteitmeubel kopen, hoe doe je dat?

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Wat maakt een meubel een kwaliteitsmeubel?

Als je in een woonwinkel staat of je vraagt offertes aan bij een meubelmaker dan merk je al snel dat er een groot prijsverschil is tussen allerlei verschillende kasten of andere meubels. Nu kan dit soms raar zijn omdat je op het eerste gezicht geen grote verschillen ziet. Maar buiten het verschil is tussen ambacht en massa productie zijn er wel degelijk gronden te vinden waarom er zulke prijsverschillen zijn.

Zo is er natuurlijk het merk of de marketing er om heen waardoor een kast of bureau een stuk duurder of goedkoper kan zijn. Maar ook het materiaal en andere kwaliteitskenmerken kunnen een grond zijn voor de prijs van een meubel.

Kwaliteit

Om op basis van de kwaliteit te bepalen of een prijs die gevraagd word wel representatief is voor de kast die je wilt kopen heb ik een aantal tips waarmee je dit vast kunt stellen.

Inlegbodems

Allereerst is het belangrijk na te gaan of de inlegbodems goed vast zitten en niet te breed zijn. Wanneer deze te breed zijn, niet goed gemonteerd of het plaatmateriaal zelf te dun is, is het gevaar namelijk dat deze gaan door hangen.

Geleiders

Een ander belangrijk criteria zijn de lades. Vaak worden namelijk in goedkopere kasten gebruik gemaakt van goedkopere geleiders die niet 100% gelijk zijn of worden deze scheef in de kast gemonteerd. Hierdoor schuift de lade nicht evenwijdig uit. Dit heeft tot gevolg dat de lade beschadigd kan raken en de lade langzaam uit het gareel gaat lopen.

Poten

De poten van een kast dragen ook bij aan de kwaliteit. Wanneer je een kast hebt met verstelbare voeten is dit een kenmerk dat je met kwaliteit te maken hebt. Doordat je de voeten in hoogte kunt aanpassen is het altijd mogelijk een kast stabiel te plaatsen. Dit zorgt er voor dat de kast niet uit het lood gaat staan en zo lang mee kan gaan. Vaak heb je bij goedkopere minder kwalitatieve kasten niet de mogelijkheid de voetjes in hoogte aan te passen en is het goed mogelijk dat een kast sneller kapot gaat.

Schudtest

Wanneer je een kast koopt die ook al in de winkel is opgebouwd dan kun je er eens een schudtest bij uitvoeren. Dit betekend dat je de kast heen en weer schud en kijkt of deze mee beweegt of stabiel blijft staan. Ook hier is het gebruik van verstelbare voetjes hierop van invloed.

Oppervlakte

De oppervlakte van een goedkope kast is vaak snel te beschadigen. Hier gaat het dan vooral om kasten met een kunststof buiten laag. Lak meubels kun je hier buiten beschouwing laten omdat deze vaak ambachtelijk gemaakt worden en hier nu eenmaal sneller beschadigingen op treden. Echter heb je bij kunststof buiten lagen grote verschillen. Dan kun je een sleutel nemen en deze over de oppervlakte krassen, bij een kwaliteitsmeubel zullen hierdoor geen krassen ontstaan.

Randen afwerking

Als laatste belangrijke kwaliteitspunt kun je de randen van de kast goed bekijken. Ook hier is de afwerking van belang voor de kwaliteit van de kast. Kijk of de lijmlaag goed is aangebracht en of de beschermlaag dik genoeg is.

Wanneer je deze criteria in ogenschouw neemt zul je beter kunnen vaststellen waarom er voor de ene kast een totaal andere prijs wordt gevraagd als voor de andere.

meubel

 

Kwaliteitmeubel kopen, hoe doe je dat? was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *