Plooivorming bank

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

plooivormingPlooivorming in de stoffering van de bank ontstaat door verschillende oorzaken. De stoffering rekt uit op de plek waar je vaak zit. De vulling van de bank wordt te zacht of de stoffeerwijze van de bank is niet geschikt voor het leder of stof.

OORZAAK PLOOIVORMING

Plooivorming ontstaat meestal bij bankstellen met grote zitoppervlakten die in één keer gestoffeerd zijn. Bijvoorbeeld een tweeënhalf zit of chaise longue. Als we kijken naar een driezitsbank, die dus in drie zitdelen is gestoffeerd, dan bevindt zich tussen elk zitdeel een trekstrook die aan de onderkant aan de romp is vastgemaakt. Op die manier ontstaat er veel minder of geen plooivorming. Wanneer je nu een tweeënhalf zit bekijkt, die veelal dezelfde afmeting heeft als een driezitsbank, dan blijkt vaak dat de bank in twee zitdelen is gestoffeerd. De overspanning is daardoor groter en het risico op plooivorming ook.

Een andere oorzaak is de ondervering. Wanneer er een bolle nosagveer is gebruikt, zal de zitting telkens omhoog worden gedrukt, waardoor er een minimale kans op plooivorming is. Tegenwoordig wordt vaak gebruikgemaakt van een platte nosagveer of singelbanden als ondervering. Deze ondervering drukt de vulling niet terug in de stoffering. Heb je een polyether zitting, dan ontstaat er na een aantal maanden kuilvorming met als resultaat plooivorming.

WANNEER IS PLOOIVORMING EEN PROBLEEM?

Plooien in de stoffering is op zich niet erg en ontstaat in vrijwel elk modern gestoffeerd bankstel. Klassiek gestoffeerde banken kennen dit euvel bijna niet. Enige plooivorming is dan ook geen klacht naar uw leverancier toe, omdat het met een modern gestoffeerde bank, bijna onoverkomelijk is. U moet echter wel oppassen wanneer de plooivorming te erg wordt.
Plooivorming is te erg wanneer je het leder of stof kunt oppakken en dubbel kunt neerleggen. Wanneer er meer dan twee centimeter ruimte in de dubbel neergelegde plooi zit, is de plooivorming te veel. Dit kan worden opgelost door de stoffering in te nemen, de zitting op te vullen of de trekstroken aan te laten spannen. Net als een auto onderhoud nodig heeft, zo heeft een bankstel onderhoud nodig. Dit kan door een meubelreparatie bedrijf bij u thuis worden gedaan.

Enige ruimte in de stoffering is niet erg en voorkomt dat er teveel spanning op de stiknaden komt te staan, die anders zouden kunnen knappen.

PLOOIVORMING BIJ LEDER

Bij plooivorming in een leder bankstel speelt nog een andere oorzaak mee dan de reeds genoemde oorzaken hierboven. In leer kunnen zogenaamde zitspiegels ontstaan, dus bij het deel waar je vaak zit. Daar rekt het leder en het omliggende leder rekt niet. Dit kun je helaas niet voorkomen maar is een product gebonden eigenschap. Om dit probleem zoveel mogelijk te voorkomen, zou je een leder bankstel moeten laten uitvoeren met een bolle nosagvering en een niet te grote overspanning van het leer.

Wilt u uw bankstel door ons laten herstellen?

 

Plooivorming bank was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
14 comments to “Plooivorming bank”
14 comments to “Plooivorming bank”
  1. Is het normaal dat een zitspiegel op optreed bij een stoel van nog geen 2 maanden oud ? is een dure stoel en dan verwacht je dit niet na anderhalve maand toch ?

    • Ja, een zitspiegel kan ontstaan op het moment dat er op gezeten wordt. Afhankelijk van de vulling en bekleding. U moet het alleen in de gaten houden.
      Dat de bekleding niet opgetild kan worden en dubbel neergelegd. Stoort het u dan kan de leverancier er vaak nog wel wat aan doen. Beter om er dan snel bij te wezen want hoe langer u wacht des te moeilijker gaat het worden.

  2. Wij hebben een nieuwe dure bank gekocht met open leder, we hebben hier een garantieplan bij afgesloten en laten impregneren, na 2 weken gebruik zaten er al diepe plooien in de bank. Je kan ze nog niet dubbel vouwen
    Hierover gereclameerd en het was gegrond er zijn nieuwe kussens in gezet maar weer dezelfden als voorheen en binnen 2 dagen was het weer hetzelfde. Er was ook bij het hoofdkussen een vlek ontstaan door dat er met het hoofd tegenaan gezeten is die niet meer schoongemaakt kan worden.
    POS die het garantieplan uitvoert zegt dat het bij dit leer normaal is dat er plooien en vlekken inkomen.
    Waarom zou ik dan de bank laten impregneren en een garantieplan afsluiten?
    De bank heeft een pocketvering met een comfortlaag erop
    Graag zou ik willen weten of dit normaal is.

  3. Wij hebben een bank uitgezocht die eigenlijk voorzien is van gecapitonneerde zittingen (2 knopen en stiksels in niet geweven stof) Dit vinden we niet mooi en we kunnen ook kiezen voor Just Fleckless geweven stof zonder capitonnering) De zittingen zijn stevig gevuld met een zachte bovenlaag. Vraag: Is het risico op plooivorming groot bij de niet geweven stoffering of normaal als bij elke geweefde stof?

    • Leuke vraag maar niet makkelijk uit te leggen omdat er meerdere factoren meespelen bij oorzaken van plooivorming.
      U heeft de minste kans op plooivorming met een ondervering van bolle nosagveren en niet al te grote zitvlakken.
      Dus zitvlakken van circa 60 cm die dan telkens met een trekstrook worden vastgezet.
      Een zitting die gecapitonneerd is kent ook andere problemen. Knopen gaan dan dikwijls los door het schuiven/zitten
      of blijven haken op de bank. Dus eigenlijk zou ik ook geen gecapitonneerde bank willen aanraden.
      Stel dat alleen de rug gecapitonneerd is en de zitting niet dan moet je ervoor waken dat de knopen geen metaal bevatten
      om roestvorming te voorkomen. Stel dat het is per ongeluk nat wordt dan is het leed niet te overzien.

  4. Bedankt voor je uitleg. Ben gisteravond nog wezen kijken in de showroom en de capitonnering is toch niet voorzien van knopen (dus alleen stiksels). De verkoper raad mij af om af te zien van de capitonnering omdat de fabrikant kopers waarschuwt voor plooivorming. Overigens zitten er in de rugleuningen geen capitonnering. Als we de verkoper op andere bankstellen wijzen die geen capitonnering hebben is zijn argument dat deze banken geen zachte bovenlaag hebben. Omdat we twee relaxzittingen willen overwegen we toch maar op zeker te gaan en het advies van de verkoper/fabrikant op te volgen.

  5. Ja dat hadden wij ook, Onze bank had losse kussens en een pocketvering.
    Het blijkt dat dit normaal is bij losse kussens Wij waren hier niet tevreden over. We hebben drie keer nieuwe pocketveer kussens gekregen maar naar een dag zaten er al weer plooien
    We hadden ook open leer en dit blijkt ook gevoelig te zijn voor plooien( zacht leer) en ondanks impregneren vlekken die er niet uit gingen.
    Wij mochten uiteindelijk een nieuwe bank uitzoeken en hopen deze binnenkort te krijgen, we hebben nu ander leer besteld en vaste kussens.
    We zijn erg benieuwd of dit de oplossing is.

  6. Nee helaas niet PROMINENT was niet van zins om te gemoed te komen Helaas zo’n dure stoel aangesmeerd aan een oude dame die zelfs niets mocht zeggen van der zoon en zijn vriendin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *