Tapijt maakt uw huiskamer compleet

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

tapijt maakt uw huiskamer compleetEen tapijt maakt uw huiskamer compleet, Stel u heeft een harde vloer in uw huiskamer, zoals parket, laminaat, plavuizen, zou u dat kunnen aankleden met een tapijt. Wat natuurlijk extra sfeer en warmte brengt in uw woonkamer. Voor kinderen is dit een heerlijke plek om te spelen en te zitten. Maar ook is het fijn aan uw voeten, zowel voor grote als voor kleine mensen, om een zacht tapijt op de vloer te hebben. U kunt er natuurlijk 1 neerleggen onder de zithoek, maar ook onder de eethoek, of om de slaapkamer een warme uitstraling te geven.

Een tapijt heeft verschillende functies

*Aankleden van de woonkamer

Een woonkamer met een harde vloer oogt vaak wat kaal, omdat de vloer over heel de kamer doorloopt. Een karpet zorgt dat de woonkamer wordt aangekleed.

*Verbinden van de meubelstukken

Een zithoek zonder karpet bestaat uit losse meubelstukken die samen niet helemaal een geheel vormen, omdat ze niet verbonden zijn. Het karpet verbindt alle meubelstukken met elkaar en zorgt voor een rustige en warme uitstraling.

*Het brengt warmte

Zowel uitstraling als in de praktijk brengt een karpet warmte in uw huis. Het voelt gezellig en knus aan en is ook warmer aan de voeten, wanneer u op sokken of blote voeten loopt.

*Goede akoestiek

Een ruimte zonder meubels, tapijten en gordijnen klinkt hol. Zodra de meubels erin staan is dit voor een deel opgelost, maar de kale vloer zorgt toch nog steeds voor een bepaalde klank. Met één of meerdere vloerkleden klinkt het geluid warmer en is er minder galm.

Meubels en tapijt Afmeten

Wanneer u van plan bent om een karpet aan te schaffen, is het handig om op de hoogte te zijn van bepaalde praktische richtlijnen:

* Zorg dat het karpet tegen of onder de poten ligt van de bank. Wanneer het tapijt een stuk van de poten af ligt, verbindt het de meubelstukken niet meer met elkaar. Bovendien slijt de rand daardoor teveel. Het kan zijn dat niet alle meubels op het karpet kunnen staan, kies dan voor het meest bepalende meubelstuk.

* De salontafel staat (als dit mogelijk is) in het midden op het tapijt.

* Links en rechts van de bank telt u ook evenveel cm.

* Het is niet de bedoeling dat de pootjes van de bijzettafels op het tapijt komen te staan. Als de tafeltjes links en rechts naast de bank staan, is het belangrijk dat het tapijt niet te ver onder de bank ligt, want dit houdt dan ook in dat het voor een deel onder de bijzettafels komt te liggen. Wanneer u een tapijt neemt waar de hele zithoek op kan staan, dan is het wel mogelijk om de bijzettafels er op te zetten.

* Bij een eethoek is het belangrijk dat het tapijt groot is, groter is dan de tafel aan de zijden waar stoelen staan. Dit in verband met het achteruit zetten van de stoelen bij het aan tafel gaan en het opstaan. Als het tapijt te klein is, blijven de wieltjes of pootjes telkens achter de rand hangen als u de stoelen aanschuift om aan tafel te gaan.

Tapijt met kleuren en dessins

* Het is mooi als een karpet voor wat contrast zorgt met de vloer en met de meubels. Heeft u een lichte vloer, dan is het jammer om daar een tapijt op te leggen in dezelfde kleur. Het mag immers gezien worden. U kunt kiezen voor een licht contrast of een heftig contrast. Dit is een kwestie van smaak.

* Wanneer u een bank heeft met een druk gedesineerde stof, is het verstandig om het tapijt wat rustiger te houden. Bij rustige meubels mag daarentegen gerust een tapijt gecombineerd worden met een mooi dessin.

* Vaak worden de kleuren uit de bank verwerkt in het vloerkleed. Op die manier vormt het samen een eenheid en is het een warm geheel.

Dikte van het kleed

* Voor de woonkamer kunnen we gebruik maken van dikke of dunne tapijten. Dit maakt voor een woonkamer niet zoveel uit. Voor de eethoek is het echter van belang dat het niet te dik is. U kunt zich wel voorstellen dat het niet handig is om op een hoogpolig karpet uw stoel aan te moeten schuiven.

* Wanneer iemand slecht ter been is, kan dit een reden zijn om een dun tapijt te nemen. Hierover struikelt u minder snel dan over een dik tapijt.

Kwaliteit

* Vloerkleden zijn er in allerlei kwaliteiten en materialen. Het is belangrijk dat u bij het uitzoeken geen appels met peren vergelijkt. Vaak wordt in het gebruik de kwaliteit zichtbaar. Bij een wollen tapijt speelt de kwaliteit van de wol een belangrijke rol. Is het zuivere wol of herwonnen wol (wol die al eerder verwerkt is in een ander product)? Wol heeft van nature een vetlaagje dat vuil en vocht afstoot. Als wol al eens gebruikt is in een ander product, dan wordt door het reinigen van de wol met chemicaliën deze vetlaag behoorlijk aangetast. Dit verklaart onder andere waarom goedkope tapijten soms sneller vies worden. Om langer van uw vloerkleed te kunnen genieten, kunt u tapijten laten reinigen, daar zijn bepaalde manieren en middelen voor, lees daar meer over in een andere blog.

* Een belangrijk onderdeel van een tapijt is het ondertapijt. Het ondertapijt zorgt ervoor dat het niet gaat schuiven en beschermt bovendien de knoopjes aan de onderkant van het tapijt.

En dan nu lekker genieten, want zeg nou zelf, tapijt maakt uw huiskamer compleet!

 

Geschreven door Faisca van der Kleij

 

Tapijt maakt uw huiskamer compleet was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *