Vloerkleed aanschaffen, maar welke?

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Met een vloerkleed kleed je een ruimte in één keer aan. Je kunt een groot deel van de sfeer bepalen met de keuze van een kleed. Het maakt een heel verschil of je een neutrale of een opvallende kleur kiest, een effen vloerkleed of juist een kleed met een patroon. Met een vloerkleed in de woonkamer baken je het zitgedeelte af, waardoor het één geheel wordt. Het is mooi als je iets van de kleur of het patroon uit het kleed terug laat komen in de kamer, maar dit is geen must. Een vloerkleed brengt iets visueels, iets interessants en geeft focus. Waar het zonder kleed misschien losse tafeltjes en stoelen in een ruimte zijn, is het met een kleed eronder gelijk een eenheid.

vloerkleedRond vloerkleed

De rechthoekige vloerkleden zijn welbekend, maar een rond vloerkleed zie je minder vaak. Toch heeft dit ook wel wat, het is onverwachter en geeft daardoor een heel ander effect dan een rechthoekig vloerkleed.

Kies een rond vloerkleed voor een speels effect in de woonkamer. Haal de kleuren of patronen uit het kleed terug in de rest van je inrichting om er een geheel van te maken. Ook leuk is het om de ronde vorm van het vloerkleed terug te halen in de rest van je meubels. Bijvoorbeeld met een ronde salontafel of een ronde lamp, zo versterk je de vorm.

Hoogpolig of laagpolig vloerkleed

Moet je beslissen over de textuur van je vloerkleed? Houd dan in gedachten dat je contrast wilt creëren. Zijn je meubels glad en hoogglans, dan is een wollen of hoogpolig vloerkleed het meest geschikt. Het contrast tussen een modern interieur met een opvallend vintage kleed maakt een ruimte interessanter. Houd ook rekening met de leeftijd van de bewoners. Als je kleine kinderen hebt of ouderen in huis, dan kan een hoogpolig vloerkleed er ook voor zorgen dat er meer gestruikeld wordt. Vooral met kinderen zijn wollen kleden de beste keus aangezien ze makkelijk schoon te houden zijn.

vloerkleedKleur en design

Als je al een heleboel kleuren en patronen in je ruimte hebt, en veel accessoires, is het beste voor één kleur te gaan, en een neutraal tapijt te kiezen. Tone-sur-tone of een contrasterende kleur zijn allebei prima. Houd je van een gedurfde kleur en opvallend patroon, dan kun je beter eerst het vloerkleed kopen, en de meubels later toevoegen. Kijk ook vooral naar de kleur van je vloer bij de keuze van de kleur van het kleed. Als je een kersenbruine vloer hebt, is een roze tapijt wellicht niet passend, hoe mooi je het tapijt ook vindt.

vloerkleedVloerkleed aan de muur

In plaats van op de grond, staan kleden ook erg decoratief aan de muur! Breng extra warmte, textuur en kleur in een kamer door een vloerkleed aan de muur te hangen. Zo wordt een kleed een kunstwerk.

Kies een kleed dat goed past bij de andere kleuren in de ruimte, of voeg juist kleur toe door een kleed met mooie kleuren en patronen. Een groot kleed is mooi als hoofdbord achter een bed, of aan een hoge muur. Misschien bracht je een prachtig geweven kleed mee uit het buitenland, aan de muur blijft hij mooi. Je denkt er vast niet snel aan om een kleed op te hangen aan een muur, ze horen immers op de grond. Door een kleed aan de muur te hangen krijgt het een heel andere functie, geen warme voeten, maar kunst om naar te kijken.

Eerst een vloerkleed of eerst de meubels aanschaffen

Moet je nu beginnen of eindigen met een kleed bij het inrichten van een kamer? Als je van een gedurfd en druk gedessineerd tapijt houdt, dan kun je beter eerst een vloerkleed kopen, en daarna pas de meubels. Als je bank, tafel of dressoir de eye catcher zijn, dan zoek je daarbij een kleed dat de meubelstukken complementeert of juist ermee in contrast is.

Tip: Leg oude kranten op de vloer om een idee te krijgen van de ruimte die in een vloerkleed inneemt. Ook om zo de maat te bepalen voor je toekomstige vloerkleed.

 

Vloerkleed aanschaffen, maar welke? was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl