Impregneren

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

impregnerenWat is impregneren

Impregneren is het aanbrengen van een afstotende vloeistof die door het materiaal wordt opgenomen. Met als doel om aantasting van het materiaal te voorkomen. Het betekent niet dat het geimpregneerde materiaal niet kan worden aangetast. Het betekent in feite dat u meer tijd krijgt om het ongelukje op te ruimen.

Geschikt voor:

Impregneermiddelen

Vuil

Er zijn zeer goede impregneermiddelen die uitstekend beschermen tegen vervuiling. Bij stoffen meubels is Protex één van de betere impregneer middelen. Het betekent echter niet dat uw bank, eetstoel of fauteuil niet vuil kan worden. Het impregneermiddel biedt u echter de gelegenheid om het vuil op te ruimen.

Brand

Voor bescherming tegen brand heb je hele goede brandvertragende middelen. Vaak word dit op matrassen, tapijt, stoffen meubels of gordijnen toegepast. Dit wil niet zeggen dat het materiaal niet kan verbranden maar dat het een bepaalde tijd duurt voordat het uiteindelijk verbrand. Je voorkomt wel dat kleine ongelukjes grote gevolgen krijgen. In de horeca is het zelfs verplicht om makkelijk ontvlambare atributen te impregneren tegen brand.

Schimmel of insectenwerend

Om tuinhout te beschermen tegen schimmels en insecten word er vaak gebruik gemaakt van een impregneermiddel. Zodat het hout een langere levensduur krijgt.

Waarom impregneren

Om op meubelen terug te komen. Vooral voor stoffen meubels is het echt aan te raden om vooral uw zitmeubels te impregneren. De meeste stoffen zijn goed te reinigen mits je er op tijd bij bent. Het impregneren geeft net even wat meer tijd om het gemorste eten of drinken te verwijderen. 

Werkt het

Ja, impregneren werkt. Toch zal niet iedereen het mij eens zijn. En dat komt omdat er vele verschillende middelen in de handel zijn. Sommige impregneermiddelen tegen vervuiling werken hooguit drie maanden. En moet om die reden regelmatig worden herhaalt voor een optimale bescherming. Andere impregneermiddelen zoals Protex hebben een werkingsduur van circa 5 jaar.

Daarnaast zullen verschillende impregneermiddelen een verschillend  effect hebben op verschillende materialen. Holle vezels van natuurlijke materialen of massieve vezels van synthetische materialen. Maar ook de structuur en dichtheid van het materiaal spelen een belangrijke  rol.

Na een reiniging opnieuw impregneren

Wanneer een bank geimpregneerd is krijg ik vaak de vraag gaat door het bank reinigen het impregneermiddel verloren. Of moet na het reinigen de bank overnieuw geimpregneerd worden. Nee, dan hoeft de bank niet altijd opnieuw geimpregneerd te worden. Dit is afhankelijk van de kwaliteit impregneermiddel.

Veel goedkope impregneermiddelen moeten opnieuw worden aangebracht. De betere impregneermiddelen zijn bijzonder slijtvast.

Werkt impregneren altijd

Nee, impregneren werkt zeker niet altijd. Het is een heel goed hulpmiddel maar geen wondermiddel. Het bied bijvoorbeeld geen bescherming tegen verf, spijkerbroeken of nagellakremover.

Het impregneren werkt wel tegen normaal voorkomende ongelukken. Zoals gemorste koffie, wijn, frisdrank, spaghettiesaus, thee of bier.

Wij kunnen u helpen:

 

Impregneren was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
2 comments to “Impregneren”
2 comments to “Impregneren”
  1. Wij kregen onze bankstel binnen, die nog vochtig was van het impregneren. Nu 2 dagen later zien wij vlekken op de bankstel. Heeft dit te maken met het impregneren? Hoeveel tijd moet er tussen zitten bij impregneren en in gebruik nemen?

    • Vreemde zaak, impregneren van de bank is zo gebeurt en na een paar uurtjes is de bank toch wel droog. De bank kan dan ook normaal gebruikt worden. Vlekken geeft het impregneren niet dus eigelijk denk ik dat er wat anders is gebeurt met uw bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *