Zelf uw kussens vullen

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

kussens vullenKussens vullen kunt u zelf doen maar toch is daar wel enige vakkennis voor nodig. Ook voor het instoppen van het schuim heeft u wat handigheid nodig.

Vormen

Uit polyether of koudschuim kan elke vorm op maat worden gemaakt. Belangrijk is om altijd een overmaat aan te houden van circa 1% tot 3%. De vulling is dan altijd iets groter dan de hoes waar de vulling in moet. Alleen op deze manier krijg je een mooi uitgevuld kussen.

Om een bol kussen te maken, zijn drie platen schuimrubber nodig. De onderste en de bovenste plaat vormen samen de totale afmeting van het kussen. De middelste plaat heeft de dikte van de gewenste bolling en snijden we in vorm. Deze plakken we tussen de onderste en bovenste plaat om de gewenste bolling te verkrijgen.

Deze methode wordt vaak toegepast wanneer mensen spijt hebben van een kussen met een losse vulling, en dan toch een vaste vulling willen maar met de uitstraling van een los kussen.

Dezelfde methode kunt u ook gebruiken wanneer het kussen aan de voorkant wat dikker is dan aan de achterkant. Een meubelstoffeerder zou het op maat snijden.

Schuim snijden

Het snijden van polyether of koudschuim kunt u in veel gevallen ook zelf doen.

Hiervoor kunt u een mes gebruiken dat enigszins vochtig is, of een ouderwets broodmes. Ook met een grote ijzerzaag is het schuimrubber goed op maat te maken.

Een meubelstoffeerder zal een speciale polyetherzaag gebruiken, indien nodig een polyetherfrees. Deze gereedschappen zijn vrij kostbaar wanneer u maar een enkele keer schuim zaagt.

Plakken van schuimrubber

Mocht u het schuim willen lijmen – omdat de vorm van het kussen daarom vraagt – of als u u de afvalstukken wilt hergebruiken, dan kan dat prima gedaan worden met een zelf vulkaniserende solutie.

De te lijmen kanten moeten zuiver passend zijn omdat elke onvolkomenheid zich zal blijven aftekenen. Heeft u het schuim zelf gezaagd en is het zaagvlak te grof, dan kunt u het eventueel wat schuren met een grof schuurpapier.

Wees een beetje gierig met het lijmgebruik. Schuim is poreus maar teveel lijm maakt de lijmnaad te hard. Gebruikt u per ongeluk teveel lijm wrijf er wat talkpoeder overheen om het ongedaan te maken.

Beide kanten van het te lijmen oppervlak moeten worden voorzien van een dunne laag lijm. Wanneer de lijm bijna droog is, kunt u de delen op elkaar bevestigen.

Na het lijmen altijd het kussen onbelast laten drogen. Niet direct in de hoes stoppen.

Afwerken

Wanneer het schuim op maat is gemaakt. Moet er een afwerking komen. Deels om de stoffering te beschermen tegen slijtage, en deels om de stoffering een rijkere en mooiere uitstraling te geven. Bijkomend voordeel is dat u kleine onvolkomenheden door het snijden of zagen kunt verhullen. Het beste kunt u hiervoor dacron gebruiken of een tricot.

Instoppen

Wanneer het kussen klaar is moet u het nog in de hoes stoppen. Dit kan best wel een gevecht worden. Stel u heeft een losse kussenhoes; draai de hoes dan binnenste buiten en zorg er voor dat de vulling direct goed in de hoeken zit. U knijpt de vulling in elkaar en stroopt de hoes over de vulling heen. Een karwei dat het makkelijkste met wat hulp gedaan kan worden. Op de meubelstoffeerderij is er hier een speciale kussenvulmachine voor. Deze machine zuigt het kussen vacuüm zodat de kussenhoes eenvoudig over het schuim kan worden getrokken. Heeft u geen hulp en geen kussenvulmachine. Trek dan eerst een tricot hoes over het schuim heen. Dit zorgt ervoor dat het schuim wat makkelijker in de hoes schuift.
 

Kussens vullen, wij kunnen u helpen!

 

 

Zelf uw kussens vullen was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
2 comments to “Zelf uw kussens vullen”
2 comments to “Zelf uw kussens vullen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *