Antistatisch maken van textiel

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

antistatischHet antistatisch maken van textiel kan op verschillende manieren. Het fenomeen statische elektriciteit ontstaat door wrijving van verschillende materialen. In sommige gevallen kan het zelfs zeer gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als er een ontlading komt in de nabijheid van makkelijk brandbare stoffen.

Oorzaak

De belangrijkste oorzaak voor statische elektriciteit in huis is de luchtvochtigheid. Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% is, kun je extreem veel last hebben van statische elektriciteit.

Behalve van de statische ontladingen kun je ook last hebben van droge ogen, slijmvliezen en luchtwegen. Huizen met een centrale verwarming en slechte ventilatie hebben eerder last van statische elektriciteit dan goed geventileerde huizen met een hoge luchtvochtigheid van rond de 55%. Statische elektriciteit komt dan ook vaker in de winter voor dan in de zomer, wanneer de centrale verwarming aan staat en de ventilatie te wensen over laat.

Om de omgeving antistatisch te maken zijn er verschillende oplossingen.

Oplossing

Is de lage luchtvochtigheid de oorzaak van de statische elektriciteit, dan moet je proberen de luchtvochtigheid naar boven te brengen.

Dit kun je doen door een aquarium in huis te plaatsen of een waterfonteintje. Maar ook de aanwezigheid van veel planten of een natte handdoek over de centrale verwarming kan helpen om de omgeving antistatisch te maken. Net als het regelmatig bijvullen van de waterbakjes die je aan de centrale verwarming kan hangen.

Eventueel kun je de luchtvochtigheid nameten met een hygrometer. Wat ook zeer belangrijk is bij het verhogen van de luchtvochtigheid is goed ventileren, want schimmels kunnen makkelijker ontstaan bij een hogere luchtvochtigheid van 55%.
Een ander nadeel van een te hoge luchtvochtigheid is de toename van huisstofmijt. Mensen die allergisch zijn of last hebben van astma moeten de luchtvochtigheid dan ook niet boven de 55% brengen. Een oplossing om uw bankstel antistatisch te maken zou dan een antistatische spray zijn.

Textiel antistatisch maken

Je kunt textiel anti-statisch maken door gebruik te maken van een anti-statische spray. Hiermee kun je het tapijt of bankstel mee behandelen, waardoor het statisch effect vermindert. Een bijkomend voordeel van deze spray is dat unikleurige synthetische meubelstoffen minder stof uit de omgeving aantrekken.

 

 

Antistatisch maken van textiel was last modified: maart 6th, 2018 by KijkopMeubelen.nl
2 comments to “Antistatisch maken van textiel”
2 comments to “Antistatisch maken van textiel”
  1. Hallo wij hebben nu 4 eetkamer stoelen gekocht en die staan bij ons in de woonkeuken. De stof is van suèdine dus kunststof, en nu krijgen wij geregeld een schok. Je schrikt je rot iedere keer en durft bijna niets meer van metaal aan te pakken. Met de luchtvochtig heid is niets aan de hand want er hangt een hygrometer en de vochtigheid is prima. Wat kunt U ons aanraden om te gebruiken, want de stoelen zitten heerlijk dus alleen willen we van die schokken af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *