Bank reiniging? Wat kost dat eigenlijk

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

bank reinigingBank reiniging, wat kost dat eigenlijk? Dat is niet zo’n makkelijke vraag. Wat u eigenlijk wilt weten is: ‘Waar kan ik tegen een redelijke prijs de beste reiniging voor mijn bank of bankstel krijgen?’ Voordat ik u hier antwoord op geef, moet u eerst weten wat er mogelijk is en, belangrijker, waar de verschillen in prijs door ontstaan.

Welke manieren zijn er om een bank te reinigen

Een dieptereiniging of koolzuurreiniging zijn de meest gebruikte methoden om uw bank weer schoon te krijgen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om uw bank droog te reinigen.

Bank reiniging met hulp van een dieptereiniging methode

De dieptereiniging is veruit de meest gebruikte methode. De reden hiervoor is dat het grootste deel van de mensen hun bank niet regelmatig laten reinigen. Een dieptereiniging is een natte reinigingsmethode die uw bank grondig en intensief reinigt. Door het sproei extractie systeem wordt er een reinigingsvloeistof in de bank gespoten en tegelijk weer opgezogen. De stof wordt als het ware intensief gespoeld.

Bank reiniging met hulp van een koolzuurreiniging methode

De koolzuurreiniging kennen we voornamelijk van Chemdry, een Amerikaans franchise bedrijf dat in Nederland circa 45 franchises heeft. In plaats van een reinigingsvloeistof wordt er koolzuur gebruikt om het vuil los te weken, om vervolgens weg gezogen te worden. De koolzuurmethode is uitstekend geschikt voor licht vervuilde banken of stoelen.

Bank reiniging met hulp van een droogreiniging methode

Sommige delicate stoffen op klassieke meubels kunnen niet met bovengenoemde reinigingsmethodes worden gereinigd. Hiervoor kan er een reinigingsfoam worden gebruikt die alleen het oppervlak van de stof reinigt.

Impregneren van uw bank

Het impregneren hoort standaard uitgevoerd te worden wanneer uw bank gereinigd wordt. Omdat het reinigen over het algemeen gebeurt met een reinigingsmiddel, is het belangrijk dat het reinigingsmiddel zoveel mogelijk weer verwijderd wordt uit uw bekleding. Omdat er altijd nog een residu kan achterblijven, helpt het impregneren een snelle hervervuiling te voorkomen.

Er zijn veel verschillende mogelijkheden en merken impregneermiddelen. De werkingsduur is circa drie tot twaalf maanden. Het ene merk werkt beter dan het andere.

Het duurste impregneermiddel, met een zeer lange werking van circa vijf jaar, kost voor het 40 euro per zitplaats. Vooral bij nieuwe banken is het een aanrader om uw dure bank te beschermen tegen vlekken.

Ontgeuren van een bank

Het ontgeuren van een bank gebeurt in combinatie met een reiniging. Door gebruik te maken van een dieptereinigingsmachine word er zoveel mogelijk vuil verwijderd waardoor de meeste geurmoleculen al weg zijn. Het reinigen gebeurt dan met een sterk enzymenpreparaat. Een eventuele restgeur verdwijnt in de dagen na de reiniging. Deze geurmoleculen worden dan opgegeten door de enzymen die in uw bank zijn gespoten.

Uw bank laten reinigen is een kwestie van vertrouwen

Een goed reinigingsbedrijf kan de reinigingsmethode aanpassen op de vervuiling en de stoffering. Een meubelreiniger maakt de juiste keuze uit de vele mogelijkheden die er zijn.

Behalve de keuze uit de juiste reinigingsmethode maakt hij ook de juiste keuze uit verschillende reinigingsmiddelen. Omdat u hier geen ervaring en kennis over heeft, is dat moeilijk voor u te beoordelen. U kunt dan niet anders dan het bedrijf te vertrouwen.

Het resultaat: wat mag u verwachten van een bank reiniging?

Er zijn teveel factoren die het resultaat van een meubelreiniging uiteindelijk bepalen.

Zo kunt u denken aan het materiaal, staat van onderhoud, keuze van de reinigingsmethode, ouderdom van de vlekken, eerdere reinigingspogingen met verkeerde middelen.

Reinigen en vlekken

Uw bank reinigen of het verwijderen van vlekken: dat zijn twee verschillende dingen.

Na een reiniging of ontgeuring zal uw bank schoon en geurvrij zijn. Maar dat hoeft niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat door een bankreiniging vlekken verwijderd zijn.

Omdat een vlek kleurstof bevat die de vlek zichtbaar maakt, kan de kleurstof van een vlek een kleurbeschadiging hebben veroorzaakt. Door een onjuiste manier van reiniging kan het zijn dat de vlek of gefixeerd is in de stof, óf dat de vlek een lichte verkleuring heeft achtergelaten. In het laatste geval is er originele kleurstof uit de stof verdwenen. Door een reiniging kan dat niet worden hersteld.

Afhankelijk van de stof kan de vlek wel opnieuw worden ingekleurd.

Wanneer een vlek donkerder is, kan een juiste reiniging de vlek minder zichtbaar maken of zelfs geheel laten verdwijnen.

Bank is gereinigd, maar er is nog steeds een grauwe sluier te zien.

Dit hoeft niet te betekenen dat de meubelreiniger zijn werk niet goed heeft gedaan. Omdat de grauwe sluier die u ziet niet altijd vuil betekent. Wanneer uw bank al een aantal jaren oud is, kan door achterstallig onderhoud de vezels zijn beschadigd. Denk aan een nieuw stuk plexiglas. In het begin kijkt u er dwars door heen. Maar na verloop van tijd ontstaan er gebruikssporen en is het plexiglas niet meer zo doorzichtig als toen het nieuw was.

Zo gaat het ook met de stof waar u dagelijks op zit. Door te weinig onderhoud ontstaat er een slijtageslag op uw stoffering. De kleine beschadigingen in de stof veroorzaken dan een grauwe sluier. Door een goede reiniging kan het minder worden, in sommige gevallen verdwijnen. Maar dat hoeft niet noodzakelijkerwijs en is ook op voorhand niet te voorspellen door een meubelreiniger.

De enige manier om werkelijk erachter te komen of die oude vlekken verwijderd kunnen worden, is het aanvragen van een gratis proefreiniging. De meubelreiniger komt dan een klein deel van de bank reinigen om het resultaat te kunnen inschatten.

Wat kost het nu, een bank reiniging?

De hamvraag wat kost het om uw bank goed en vakkundig te reinigen. Sommige bedrijven reinigen uw bank voor 60 euro, andere bedrijven vragen maar liefst 300 euro. Het verschil is enorm. Het ene bedrijf rekent ex btw. Het andere bedrijf rekent het impregneren of ontgeuren apart.

U kunt zich beter afvragen of het bedrijf wel voldoende ervaring heeft om de bank te reinigen.

Waarschijnlijk wilt u liever dat uw bank schoon is voor iets meer geld, dan erachter komen dat goedkoop inderdaad duurkoop is.

Tips

Waar kunt u opletten, wanneer u een offerte aanvraagt.

 • snelheid waarmee uw offerte aanvraag wordt beantwoord

 • heeft het bedrijf een Kamer van Koophandel nummer?

 • heeft het bedrijf een vast telefoonnummer?

 • is een eventuele nabehandeling gratis of moet u daar apart voor betalen?

 • geeft het bedrijf eerst een gratis proefreiniging zodat u zelf het resultaat kunt beoordelen?

 • hoe is de service van het bedrijf? En luister vooral naar uw gevoel

Waarom zou u uw bank reiniging laten doen?

Uiteraard kunt u uw bank zelf reinigen, maar u mist de kennis en ervaring. Ook als het reinigen van een bank heel simpel lijkt, kunt u voor onaangename verrassingen komen te staan.

Het is een kleine investering maar uw bank is weer schoon en kan weer een hele tijd mee. Regelmatig laten reinigen van uw bank verlengt de levensduur van de stoffering aanzienlijk.

Wilt u liever uw bank laten reinigen door ons?

 

Bank reiniging? Wat kost dat eigenlijk was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
2 comments to “Bank reiniging? Wat kost dat eigenlijk”
2 comments to “Bank reiniging? Wat kost dat eigenlijk”
 1. Goedemorgen,
  Ik zou graag een offerte ontvangen voor het reinigen en impregneren van 2 banken (1*2 zits en 1*3 zits). Er zitten geen echte vlekken op maar hij is in de loop van de jaren wat smoezelig geworden. Tevens is 1 zitvlak iets verzakt (terwijl we daar eigenlijk nooit zitten), is dat ook door jullie te verhelpen? Zou u mij kunnen vertellen wat de kosten ongeveer zijn en hoe lang ik mijn banken kwijt ben? Ik woon trouwens in Almelo.

  Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *