Droogijs een nieuwe reinigingstechniek voor meubels

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Droogijs is een onder hoge druk samengeperst koolzuur. Vermalen tot kleine ijskorreltjes met een temperatuur van minus 80 graden celcius. Voor de meubelreinigers is het een nieuwe reinigingsmethode maar niet voor de autoindustrie waar al langer met droogijs wordt gereinigd.

Hoe werkt het reinigen met droogijs

De droogijs korrels worden in een soort hogedruk reiniger gedaan en met een hoge snelheid tegen het textiel aan gespoten. Wat er nu gebeurt is, dat door de impact van het droogijs op de bekleding. Het vuil wat om de vezel zit als het ware wordt losgeslagen. Vuil wordt even bevroren, begint te barsten en brokkelt van de bekleding af.
De koolzuurkorrels exploderen door het temperatuur verschil van de omgeving waardoor de impact tot maximaal 700 keer groter wordt. Het vuil wordt met kracht weggeblazen. Even na het het reinigen nog met een stofzuiger de meubels schoon zuigen en je hebt weer een schone bank.

Voordelen van droogijs

De grootste voordelen is dat het absoluut milieuvriendelijk is. De CO2 die vrijkomt is onschadelijk en draagt niet bij aan het broeikaseffect. Stoffen die niet nat gereinigd mogen worden zoals linnen kan het reinigen met deze methode een uitkomst zijn.

Niet goedkoop

Resultaat is veilig, droog en schoon maar deze reinigingsmethode is niet goedkoop. Voor bekledingsmaterialen die niet nat mogen worden is dit wel een goede en veilige methode. Maar niet voor oudere delicate en antieke stoffen.

Projectmatig gebruik

Voor projectmatig gebruik is deze methode een overweging waard. Kosten zijn een stuk hoger dan een reguliere reiniging. Maar het niet kunnen gebruiken van bijvoorbeeld een bioscoop of restaurant heeft een omzetderving tot gevolg. Met deze afweging kan een reiniging met droogijs dan toch weer gunstiger zijn.

Wat is het resultaat

Is het een wondermiddel voor de meubelreinigers. Nee, dat niet. Vuil wat om de vezel heen zit kan goed worden gereinigd maar vuil wat in de vezel zit blijft gewoon zitten. Verder is het een dure methode in vergelijking met de methodes die normaal worden gebruikt.


Droogijs een nieuwe reinigingstechniek voor meubels was last modified: mei 8th, 2018 by KijkopMeubelen.nl