Formaldehyde gas en meubels

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

formaldehyde gas

Formaldehyde gas is een organische verbinding die voor uiteenlopende doelen wordt gebruikt; bijvoorbeeld als ontsmettingsmiddel voor geïmporteerde goederen uit China. Veel bankstellen en andere meubels worden steeds vaker in lage lonen landen gemaakt. Heeft u onduidelijke klachten nadat uw nieuwe bankstel is gebracht, dan kan het best zijn dat u last heeft van het formaldehyde gas waar de container mee is ontsmet. Uw bankstel goed laten reinigen door een professioneel bedrijf kan een oplossing zijn.
De ouderen onder ons kennen het formaldehyde gas van meubels die waren vervaardigd van spaanplaat. Formaldehyde werd gebruikt in de lijm waarmee spaanplaat werd gemaakt. Het kon jaren duren voordat het formaldehyde gas was verdwenen. De enige optie was toen goed ventileren in huis, opdat je er zo min mogelijk last van had.

Formaldehyde gas komt voor in:

 • MDF
 • Spaanplaat
 • Leder
 • Textiel
 • Triplex
 • Multiplex

KLACHTEN

Klachten ontstaan al bij (0.30 – 3.6 mg/m3) aan blootstelling aan formaldehyde gas. Bij hoge concentraties en langdurig inademen kan het formaldehyde gas kanker veroorzaken. Sommige mensen zijn bij minder sterke concentraties al gevoelig voor het formaldehyde gas en hebben last van:

 • irritaties aan ogen
 • irritaties aan keel
 • irritaties aan neus
 • irritaties aan huid
 • hoofdpijn.

NORMEN VOOR GEBRUIK VAN FORMALDEHYDE GAS

Eind jaren zeventig zijn er normen opgesteld om het probleem met formaldehyde gas te voorkomen. Zo werd er via het KOMO keurmerk geëist dat er niet meer dan 0.25 ppm formaldehyde mocht voorkomen in materialen zoals spaanplaat en MDF. Ook in Duitsland kennen we het U-merk dat deze regels strikt naleeft.
Maar bij het vervaardigen van meubels kan nog steeds materiaal worden gebruikt zonder keurmerk. Bij gerecycled spaanplaat is een keurmerk ook niet nodig. Even vragen naar het keurmerk is dan ook aan te raden.

VOORKOMEN DAT U LAST KRIJGT VAN FORMALDEHYDE GAS

U voorkomt een en ander door te vragen naar het KOMO keurmerk of het Duitse U-merk. Heeft u dat nagelaten maar ondervindt u toch last van formaldehyde gas, dan kunt u nog een aantal dingen doen om er zo min mogelijk last van te hebben. Helemaal voorkomen is niet mogelijk omdat formaldehyde ook in natuurlijk hout voorkomt.

Goed ventileren

Kaal spaanplaat behandelen met latex
De temperatuur tussen de 18 en 22 graden houden
Onafgewerkte kanten met aluminium plakband of fineer afdichten.
Meubels een aantal maanden laten luchten, om de sterkste concentratie van het formaldehyde gas te laten uitdampen.
Reinigen met een oplossing van 5% ammoniak.

BELANGRIJKSTE OORZAAK

De belangrijkste oorzaak van het formaldehyde gas tegenwoordig, is het ontsmetten van zeecontainers uit lage lonen landen. In onze havens komen enorme aantallen zeecontainers binnen met allerlei goederen. De containers die worden ontsmet met formaldehyde gas moeten, voordat ze doorgang krijgen, weer worden ontsmet. Gemiddeld drie op de tien containers worden niet ontgast en gaan direct naar de ontvanger. Zo’n container die niet ontgast is kan makkelijk tien ppb (deeltjes per miljard) aan formaldehyde gas bevatten. Met andere woorden veertig keer meer dan de toegestane waarde.

NIEUWE MEUBELS

Zoals u heeft begrepen uit dit artikel kan het best voorkomen dat u vage gezondheidsklachten krijgt na de levering van uw nieuwe bankstel. Het is dan ook helemaal niet gek om uw nieuwe bank te latenreinigen. U bent zeker niet de eerste die gevoelig is voor formaldehyde gas.

 

Formaldehyde gas en meubels was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
12 comments to “Formaldehyde gas en meubels”
12 comments to “Formaldehyde gas en meubels”
 1. Ik heb het in het hele huis zitten door een kamer met een vloeroppervlak van 16 vierkante meter. Het laminaat wat de veroorzaker was is er afgelopen zaterdag uitgehaald. Nog is het gas zeer prominent aanwezig in het hele huis en irriteert op de ogen, geeft druk in het hoofd en is zeer penetrant en superonaangenaam voor de neus. Het blijft maar doorgaan. 9 weken lang heb ik dat “heel fijn” zitten inademen, maar kreeg argwaan door de steeds sterker wordende doordringende geur. Enfin, hoe krijg ik de troep weer uit het huis? Oorzaak weg, geur blijft.

  • Dat is heel vervelend voor u. Enige oplossing is het hele huis goed schoonmaken met schoonmaakazijn en vervolgens net zo lang luchten tot de geur verdwenen is. Het is iedergeval zeker dat het steeds minder zal worden. Sterkte ermee

 2. Twee weken terug is bij mij een Leen Bakker bank bezorgd. De bank stonk enorm, en nu nog steeds. Sinds vier dagen heb ik een lichte loopneus, geïrriteerde ogen en slijm in de longen. Sinds een week heb ik zowel overdag als ‘s nachts de balkondeur openstaan, maar nog wordt de stank niet minder. Vandaag met een ammoniak- oplossing de bank met de platenspuit ingespoten. Ik lees echter hier en daar dat vocht (water) dan het formadehyde gas kan versterken, kan ik dan beter de bank niet inspuiten met de ammoniak- oplossing..?

  • Zeker niet doen. Beste is om de bank te laten reinigen door MeubelVisie of laten luchten. Wordt iedergeval steeds minder maar kan zeker drie maanden duren voordat de stank echt begint te verdwijnen.
   Zal er wel een punt van maken bij Leen Bakker je hebt dan kans dat hun de reinigingskosten betalen. Of de bank terugnemen.

  • Nee, dat is zeker niet persé waar. Het kan wel zijn dat het niet milieu of duurzaam is geproduceerd. In Nederland zijn de keurmerken en wetgeving niet zo streng als bijvoorbeeld in Duitsland maar we hebben wel dit keurmerk om enigszins een gevoel te krijgen dat je toch milieu bewust bezig bent.

 3. sinds een aantal weken is mijn werkplek voorzien van nieuw linoleum. ruik een “chemisch” luchtje wat irriteert op mijn ogen en neus en produceert ook een lichte hoofdpijn. komt dit door vrijkomend formaldehyde gas?

 4. Dag, ik woon in jaren 30-huis en het bovenste gedeelte is van andere eigenaar. Momenteel wordt daar hard geklust (vloeren leggen, wanden plaatsen etc.) en heb ik hier beneden last van vieze plastic smaak in mond, hoofdpijn, dichte oren, benauwdheid, hoesten, geagiteerd gedrag, duizelig. Vrouw van GGD heeft het genoteerd en komt er op terug. Zou er te meten zijn wat er in mijn kamer `hangt` aan vreemde stoffen?

  • Zeker, denk dat het wel verstandig is ook. Kan ook zijn dat er misschien asbest is. Ik denk dat de GG&GD u wel verder kunnen helpen hiermee. Maar het kan ook zijn dat u gewoon last heeft van de fijnstof die nu uit alle kieren en gaten uw huis binnen dwarrelt. Dus iedergeval goed ventileren

 5. Eind februari hebben we een stoffen bank, een melamine kast, een eethoek met houten blad en nog wat kleiner spul thuisgekregen. Alle meubels hebben metalen poten. Sinds die tijd heeft mijn vrouw tintelingen over haar hele lichaam; eerst een beetje en vervolgens werd het steeds erger. Als ze nu de kamer in komt voelt ze direct reactie in haar gezicht. Bovendien heeft ze ergens anders ook last en zelfs in de auto zit ze niet lekker. Op de camping ging het goed, tot ze de keuken schoonmaakte met een natte doek, toen volgde een heftige reactie. Huisarts, TNO, GGD, RIVM en NVWA kunnen ons niet verder helpen. Weet u raad?

  • Het lijkt erop dat de meubels begast zijn geweest met een desinfectiemiddel. Gebeurt vaak met meubels die uit Azië worden geïmporteerd. Vaak heeft het circa 3 maanden nodig om uit te gassen dus als het goed is moet het steeds minder worden. Goed ventileren in de tussentijd en je kunt er behoorlijk ziek van worden als je er gevoelig voor bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *