Formaldehyde gas en meubels

formaldehyde gas

Formaldehyde gas is een organische verbinding die voor uiteenlopende doelen wordt gebruikt; bijvoorbeeld als ontsmettingsmiddel voor geïmporteerde goederen uit China. Veel bankstellen en andere meubels worden steeds vaker in lage lonen landen gemaakt. Heeft u onduidelijke klachten nadat uw nieuwe bankstel is gebracht, dan kan het best zijn dat u last heeft van het formaldehyde gas waar de container mee is ontsmet. Uw bankstel goed laten reinigen door een professioneel bedrijf kan een oplossing zijn.
De ouderen onder ons kennen het formaldehyde gas van meubels die waren vervaardigd van spaanplaat. Formaldehyde werd gebruikt in de lijm waarmee spaanplaat werd gemaakt. Het kon jaren duren voordat het formaldehyde gas was verdwenen. De enige optie was toen goed ventileren in huis, opdat je er zo min mogelijk last van had.

Formaldehyde gas komt voor in:

 • MDF
 • Spaanplaat
 • Leder
 • Textiel
 • Triplex
 • Multiplex

KLACHTEN

Klachten ontstaan al bij (0.30 – 3.6 mg/m3) aan blootstelling aan formaldehyde gas. Bij hoge concentraties en langdurig inademen kan het formaldehyde gas kanker veroorzaken. Sommige mensen zijn bij minder sterke concentraties al gevoelig voor het formaldehyde gas en hebben last van:

 • irritaties aan ogen
 • irritaties aan keel
 • irritaties aan neus
 • irritaties aan huid
 • hoofdpijn.

NORMEN VOOR GEBRUIK VAN FORMALDEHYDE GAS

Eind jaren zeventig zijn er normen opgesteld om het probleem met formaldehyde gas te voorkomen. Zo werd er via het KOMO keurmerk geëist dat er niet meer dan 0.25 ppm formaldehyde mocht voorkomen in materialen zoals spaanplaat en MDF. Ook in Duitsland kennen we het U-merk dat deze regels strikt naleeft.
Maar bij het vervaardigen van meubels kan nog steeds materiaal worden gebruikt zonder keurmerk. Bij gerecycled spaanplaat is een keurmerk ook niet nodig. Even vragen naar het keurmerk is dan ook aan te raden.

VOORKOMEN DAT U LAST KRIJGT VAN FORMALDEHYDE GAS

U voorkomt een en ander door te vragen naar het KOMO keurmerk of het Duitse U-merk. Heeft u dat nagelaten maar ondervindt u toch last van formaldehyde gas, dan kunt u nog een aantal dingen doen om er zo min mogelijk last van te hebben. Helemaal voorkomen is niet mogelijk omdat formaldehyde ook in natuurlijk hout voorkomt.

Goed ventileren

Kaal spaanplaat behandelen met latex
De temperatuur tussen de 18 en 22 graden houden
Onafgewerkte kanten met aluminium plakband of fineer afdichten.
Meubels een aantal maanden laten luchten, om de sterkste concentratie van het formaldehyde gas te laten uitdampen.
Reinigen met een oplossing van 5% ammoniak.

BELANGRIJKSTE OORZAAK

De belangrijkste oorzaak van het formaldehyde gas tegenwoordig, is het ontsmetten van zeecontainers uit lage lonen landen. In onze havens komen enorme aantallen zeecontainers binnen met allerlei goederen. De containers die worden ontsmet met formaldehyde gas moeten, voordat ze doorgang krijgen, weer worden ontsmet. Gemiddeld drie op de tien containers worden niet ontgast en gaan direct naar de ontvanger. Zo’n container die niet ontgast is kan makkelijk tien ppb (deeltjes per miljard) aan formaldehyde gas bevatten. Met andere woorden veertig keer meer dan de toegestane waarde.

NIEUWE MEUBELS

Zoals u heeft begrepen uit dit artikel kan het best voorkomen dat u vage gezondheidsklachten krijgt na de levering van uw nieuwe bankstel. Het is dan ook helemaal niet gek om uw nieuwe bank te latenreinigen. U bent zeker niet de eerste die gevoelig is voor formaldehyde gas.

 

Formaldehyde gas en meubels was last modified: november 28th, 2017 by Ferry de Kok

2 Comments

on “Formaldehyde gas en meubels
2 Comments on “Formaldehyde gas en meubels
 1. Ik heb het in het hele huis zitten door een kamer met een vloeroppervlak van 16 vierkante meter. Het laminaat wat de veroorzaker was is er afgelopen zaterdag uitgehaald. Nog is het gas zeer prominent aanwezig in het hele huis en irriteert op de ogen, geeft druk in het hoofd en is zeer penetrant en superonaangenaam voor de neus. Het blijft maar doorgaan. 9 weken lang heb ik dat “heel fijn” zitten inademen, maar kreeg argwaan door de steeds sterker wordende doordringende geur. Enfin, hoe krijg ik de troep weer uit het huis? Oorzaak weg, geur blijft.

  • Dat is heel vervelend voor u. Enige oplossing is het hele huis goed schoonmaken met schoonmaakazijn en vervolgens net zo lang luchten tot de geur verdwenen is. Het is iedergeval zeker dat het steeds minder zal worden. Sterkte ermee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *