Gordijnen reinigen

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Je gordijnen, daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben! Maar dan moet je iets meer doen dan alleen de gordijnen laten hangen. Op zijn tijd afstoffen zal al helpen om langer van je gordijnen te genieten. En, je gordijnen reinigen hoort er echter ook bij.

Gordijnen op de juiste manier onderhouden?

Slaapkamer gordijnenJe hebt gordijnen in allerlei kleuren, stoffen en uitvoeringen. Een kort en makkelijk antwoord voor juist onderhoud is dan ook lang niet altijd te geven. In de eerste plaats moet je weten of ze in de wasmachine mogen. Maar, als de gordijnen al 5 jaar hangen weet je al lang niet meer wat het advies was. En je loopt dan best wel een risico; garens en stoffen kunnen o.a. krimpen, kreukelen of verkleuren. De juiste manier van schoonmaken is dus belangrijk voordat je er aan begint.

Overgordijnen, vitrage en inbetweens

Kun je er nog wel achter komen hoe je de gordijnen zelf kan reinigen? Vaak handwarm wassen, geen gebruik maken van reinigingsmiddelen en een delicaatprogramma uitkiezen op je wasmachine. Maar dat is niet het enige; je moet de gordijnen nog van de rails halen en het liefst ook alle gordijnhaken en gewichten verwijderen. Soms kun je de haken laten zitten maar dan moet je ze wel goed inpakken. Bijv. met een washand en dan een touwtje eromheen binden. Zodat je in ieder geval voorkomt dat de gordijn haken de stof beschadigen tijdens het wassen.

Gordijnen met de wasmachine reinigen

wasmachineBuiten het feit dat je altijd het wasprogramma moet volgen wat de fabrikant voor heeft geschreven zijn er toch nog een paar tips die ik je mee wilt geven.

  • Nooit je wastrommel helemaal vol stoppen. Geef het gordijn de ruimte in de wasmachine.
  • Stop vitrage en dergelijke nooit zomaar in de wastrommel maar eerst in een kussensloop.
  • Laat de wasmachine niet centrifugeren, want al die kreukels wil je echt niet in je gordijnen hebben.
  • Stop de gordijnen niet in de droger. Hang de gordijnen nat op en je gordijnen drogen vanzelf.

Gordijnen de hand reinigen

Noemde ik hierboven wel een wasmachine, maar wil je toch nog voorzichtiger zijn? Was dan je gordijnen in de badkuip. Zeep is vaak niet nodig omdat het meeste vuil stof neerslag is en heel makkelijk los kan worden geweekt. Heb je wél vlekken op het gordijn zitten? Ga dan niet boenen maar probeer het door alleen te spoelen weg te krijgen; een vlek is nog altijd beter dan een gat. Na het spoelen kan je de gordijnen weer nat ophangen. Niet eerst uitwringen! Want de kreukels blijf je onnodig lang houden, en een gordijn strijken is een hels karwei.

Lamellen reinigen

Lamellen en jaloezieën zijn vaak simpel te onderhouden en zelf te reinigen. Meer dan een vochtig doekje met gebruikmaking van de vele tools die je tegenwoordig kan kopen heb je niet nodig. Het is alleen een heel geestdodend karwei.

Vouw en rolgordijnen reinigen

Vouwgordijnen zijn best lastig om in de wasmachine wassen. En vaak zal je niet veel verder komen dan de rolgordijnen vochtig af te nemen. Soms geeft dat voldoende resultaat, maar vaak kom je toch uit bij een professioneel bedrijf om de gordijnen te reinigen.

Niet zelf reinigen: zware velours gordijnen

En soms, soms moet je het niet eens zelf willen doen. Heb je bijv. mooie zware velours gordijnen in de kamer hangen? Ga deze dan nooit zelf wassen want dat loopt op zeker fout af. Laat het grondig reinigen aan ons of aan een andere professional over. Wat je wel zelf kan doen is je velours gordijnen in de mist hangen of nevelen met een plantenspuit; vaak zie je dat je gordijnen direct een opleving krijgen en mooier van kleur worden.. Kreukels verdwijnen best eenvoudig door de velours te benevelen met bijv. een plantenspuit en dan heel fijn afgesteld.

Niet zelf reinigen: plisségordijnen

Plisségordijnen kun je al helemaal niet makkelijk zelf reinigen. Je komt een eind met een plumeau of stofzuiger is de zachtste stand. Vaak hebben plisségordijnen ook een gemetalliseerde achterkant, gebruik dan nooit water. Of het reinigen mogelijk is hangt dan ook sterk af van het materiaal. Lees dan ook altijd de voorschriften van de leverancier en volg deze op.

Wat kan er verder nog fout gaan?

Je gordijnen kunnen kreukelen. Niks aan de hand, laat je gordijnen hangen en na een paar weken zijn de meeste kreukels er weer uit. Je hebt meer succes wanneer de gordijnen zijn voorzien van een loodkoord of gewichten in de onderkant van de zoom. Je gordijnen kunnen krimpen. Een krimppercentage is ligt hooguit op 3%; maar daar kan enige variatie in zitten. Vaak is het zo weinig dat het niet opvalt, vooral als je de gordijnen láát reinigen. Maar laat je de gordijnen thuis aan de rails reinigen, dan zal er vaak nauwelijks sprake zijn van krimp. Mocht het gordijn toch iets krimpen geen paniek. Na enkele weken worden hangen de gordijnen weer uit en neemt het gordijn weer zijn oude vorm aan.

Het reinigen van gordijnen uitbesteden

gordijnen reinigen Iets uitbesteden is niet goedkoop maar wel veilig en je houdt meer tijd over voor de leuke dingen in het leven. Vakmensen die dit dagelijks doen hebben er, door hun handigheid, ook minder tijd voor nodig. Je gordijnen zijn dus ook nog eens sneller schoon! Voorheen moest je de gordijnen dan wel naar een stomerij brengen. Maar tegenwoordig is dat niet meer nodig; een bedrijf kan vaak thuis langs komen.

Gordijnen bij je thuis laten reinigen

Veel gordijnen zijn gewoon thuis te reinigen. Wij gebruiken hier een speciale vapor machine voor die zonder reinigingsmiddelen uw gordijnen weer lekker fris en schoon krijgt. Als gemak je voorkeur heeft; laat het gewoon doen. Geen geneuzel met alle gordijnhaken loshalen, geen gordijnen die per ongeluk op de verkeerd worden terug gehangen waardoor het ene gordijn te lang of veel te kort is. En al helemaal niet dagen lang zonder gordijnen zitten. En vooral heel veel tijd om leuker te besteden.

 

Gordijnen reinigen was last modified: mei 23rd, 2019 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *