Leder reinigen – spijkerbroek en leder

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Leder reinigen – spijkerbroek en lederU loopt door een schitterende meubelwinkel en daar staat het bankstel van uw dromen: een supermooi wit leder bankstel.

U denkt: “Wit is wel erg besmettelijk,” maar de verkoper zegt: “Mevrouw, het is leer. U kunt het zo schoonmaken.” Maar wat hij niet vertelt is dat de kleur van spijkerbroeken en andere kleurstoffen van kleding gewoon in het leder trekken en een gekleurde waas achterlaten, ondanks dat u de bank schoonmaakt. Vooral de kleurstof van spijkerbroeken is een crime op een wit leer bankstel. Wit leder reinigen blijkt toch niet zo makkelijk te zijn.

Waarom is kleurstof van spijkerbroeken gevaarlijk voor wit leer?

Elke kleur leder neemt kleurstof en vervuiling op in de poriën van het leder. Hoe donkerder de kleur des te minder je het ziet. Maar hoe kan het nou dat je het afgeven van een blauwe spijkerbroek op bijvoorbeeld groen leder niet ziet? De kleurstof van je spijkerbroek trekt in het leder en mengt zich met de originele kleur van het leder. Je krijgt dan het effect van donkerblauw gemengd met groen wordt iets donkerder groen. Je herkent dat dan niet direct als vervuiling.

Hoe lichter de kleur des te duidelijker je dit effect ziet. Wanneer je bijvoorbeeld een zwart bankstel hebt en daar mengt zich een blauwe kleurstof doorheen, dan zul je het niet zien. Omdat de kleur zwart dominant is en overheerst. Pas na een lange ‘mishandeling’ van spijkerbroeken zul je een blauw-grijze waas zien

Waarom zie je een blauw-grijze waas op je bank?

Het leder wordt in de meeste gevallen afgedekt met een aparte coating om het leder te beschermen tegen snelle verkleuring en vervuiling. Deze coating sluit het leder niet helemaal en blijft daardoor enigszins ontvankelijk voor kleurstoffen en vuil. Omdat het vuil of de kleurstoffen niet op het leder blijft liggen, maar ook in het leder trekt, krijg je het vaak niet meer goed schoon. Het leder heeft de kleurstof opgenomen en is daardoor niet meer te reinigen.

Leder reinigen

Om te voorkomen dat vuil of kleurstof in het leder trekt dan kun je maar één ding doen en dat is zeer regelmatig het leder reinigen. Ook als je het idee hebt dat de bank schoon is: toch reinigen. Want vaak zie je niet dat het leder toch al vuil opneemt, echter het vuil hoopt zich sneller op dan je denkt. Zelf heb je dat niet door omdat het erg successievelijk gaat. En dan pas zie je de verkleuring als het te laat is.

Een hulpmiddel om te voorkomen dat je wit leder bankstel vuil opneemt, is om de bank te impregneren. Vooral nubuck- en aniline leder altijd impregneren. Het geeft nooit 100% garantie dat er geen vuil of kleurstof in het leder kan trekken maar het biedt zeker wel een goede bescherming.

Oplossing voor vervuiling of verkleuring

Is er dan toch verkleuring opgetreden omdat een spijkerbroek heeft afgegeven op je wit leren bankstel? Neem dan contact op met een leder specialist. . Liefst zo snel mogelijk om erger te voorkomen. Aanvankelijk zit de kleurstof in de toplaag. Door de toplaag te verwijderen kan de kleurstof worden verwijderd. Een lederspecialist kan dan weer een nieuwe toplaag aanbrengen en uw bank is gered. In sommige gevallen zal de bank opnieuw gekleurd moeten worden om de blauwe waas van een spijkerbroek te verwijderen, vooral wanneer je te lang heb gewacht om hulp in te schakelen.

Het leder reinigen uit besteden is vaak nog de enige keus. Een gespecialiseerd leder reinigingsbedrijf kan uw bank wellicht nog redden.. Door een leder reinigingsmachine kan in veel gevallen uw bank weer helemaal wit worden.

Specialist in leder reiniging nodig – vraag hier een gratis offerte aan.

 

Leder reinigen – spijkerbroek en leder was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl