Leer reinigen? Lees hier hoe dat het beste kan!

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Leer reinigen!Met zijn rijke kleuren en soepele gevoel zijn leder meubelen een element van luxe in jouw woonkamer. Om deze mooi en stijlvol te houden hebben ze regelmatig onderhoud nodig. Wees gerust, leer reinigen is niet zo moeilijk. Het belangrijkste is dat je de nodige materialen bij de hand hebt en in verschillende stappen te werk gaat. Wat je zeker nodig hebt, is een stofzuiger, een katoenen of een microvezeldoek, azijn en een kleine emmer.

STAP 1
Wanneer je lederen meubels wilt schoonmaken moet je eerste alle stof en los vuil van het meubilair verwijderen. Je kunt dit eenvoudig doen met een stofzuiger die voorzien is van een kleine borstel. Vergeet ook niet om schoon te maken tussen de kussens van het meubilair als die er zijn. Eenmaal klaar veeg je alles nog eens af met een zachte doek.

STAP 2
Tijdens het stofzuigen en afvegen heb je gemerkt welke delen van het meubilair extra vervuild zijn. Dit zijn de plaatsen waar het leeuwendeel van jouw inspanningen om het leer schoon te maken naartoe zal gaan.

STAP 3
Om het probleem aan te pakken, kun je een eenvoudige maar effectieve zelfgemaakte reiniger gebruiken, bestaande uit gelijke delen azijn en water. Meng de twee in een kleine emmer en dompel er een schoonmaakdoek in. Wring het doek uit zodanig dat die nog vochtig is maar niet echt nat. Wrijf zachtjes van boven naar beneden over de vervuilde plekken. Spoel het doek regelmatig uit.

STAP 4
In stap 4 moet je met een droge zachte doek over alle plaatsen gaan die je met de water-en-azijn-oplossing behandeld hebt. Zorg er voor dat het leer nooit kletsnat word. Verzadiging met water is één van de grote vijanden van het leer.

Snel handelen bij vlekken

Naast het regelmatig reinigen kan het nodig zijn om vlekken direct te verwijderen. Wanneer iemand iets gemorst heeft op je kostbare lederen meubelen hoef je geen wanhoop te hebben. Om te vermijden dat het een permanente vlek wordt moet je snel aan het werk! Verschillende vlekken vragen om verschillende oplossingen om leer te reinigen.

Vetvlekken

  • Veeg vetvlekken weg met een schone, droge doek. Voeg geen water toe om te vermijden dat het vet in het leer kan dringen. Als de vetvlek al wat opgedroogd is voor je het merkt kan je de vlek bestrooien met zuiveringszout om het vet uit het leer te laten trekken. Laat het zuiveringszout voor een paar uur op de vlek en wrijf het af met een zachte doek.

Een inktvlek of schimmel

  • Als er een inktvlek gemaakt wordt op jouw lederen meubels dan kan alcohol de sleutel zijn om de vlek te verwijderen. Dep alcohol met een wattenstaaf op de vlek tot die verdwijnt. Alcohol kan je ook gebruiken om vervelende schimmelvlekken te verwijderen.

Vlekken op kwetsbare kleuren

  • Beige en wit lederen meubelen zijn veel kwetsbaarder voor vlekken dan andere kleuren. Om vlekken te verwijderen op dit soort meubelen gebruiken we gelijke delen citroensap en tandpasta. Meng de twee ingrediënten tot een pasta en wrijf het op de vlek. Laat het gedurende tien minuten inwerken en veeg het daarna weg met een vochtige doek.

Niet experimenteren met leer reinigen

Wees toch op je hoede voor het experimenteren met het verwijderen van vlekken op leer. Afhankelijk van het leersoort kunnen sommigen middelen misschien meer kwaad doen dan goed. Daarom moet je het product altijd eerst uitproberen op een onzichtbaar deel van het meubilair zodanig dat niemand het merkt als er iets fout gaat.

Als geen van de bovenstaande tips nuttig blijkt, overweeg dan om hulp te zoeken bij een professional die gespecialiseerd is in leer reinigen, je het nodige advies kan geven en over de juiste producten beschikt.

Op zoek naar producten om je leer te reinigen? Check dan deze webshop! Je weet dan ieder geval zeker dat je een veilig product gebruikt die het leder niet zal aantasten.

 

Leer reinigen? Lees hier hoe dat het beste kan! was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl