Marmer schoonmaken

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

marmer schoonmakenMarmer

Marmer bestaat uit een zeer puur calciumcarbonaat. Dit kalksteen verandert in marmer door temperatuursinvloeden en gigantische druk die vaak miljoenen jaren is opgebouwd, om uiteindelijk een mooi meubelstuk te worden zoals een eettafel, salontafel of plantenzuil.

 

Marmer is poreus

Marmer is een poreus materiaal en neemt helaas zeer makkelijk vloeistoffen op. Voorkomen is dus altijd het beste wat u kunt doen. Vooral zuren dringen makkelijk in het marmer. Als het verkeerd wordt schoongemaakt ontstaan er al gauw vlekken. Wanneer u echter regelmatig een dun laagje witte was (blanke bijenwas) opbrengt, beschermt u het marmer tegen vlekken en zal het mooi gaan glanzen. Marmer schoonmaken wordt zo een stuk eenvoudiger./span>

 

Marmer schoonmaken

Na jaren gebruik is het toch nodig om het marmer eens goed onderhanden te nemen, maar zonder het karakter van het marmer aan te tasten. Dit kunt u met speciale reinigingsmiddelen doen maar ook met soda.

Grondige onderhoudsbeurt:

  • neem een handvol soda en los dat op in 4,5 liter warm water
  • met een katoenen witte doek hiermee het marmer voorzichtig afnemen.
  • gebruik schoon water om het oppervlak even na te spoelen
  • breng met witte was een nieuwe beschermlaag aan, door cirkelvormige bewegingen te maken.
  • laat de was even uitharden en wrijf het op met een schone doek tot het warme patina terug is.

 

Let op

Bij het schoonmaken van marmer is het niet nodig om hard te gaan poetsen, want je wrijft al gauw teveel van het opgebouwde patina weg. Dit geldt vooral bij antieke tafelbladen. Reinig ook altijd kleine stukken tegelijk. Dit is veel effectiever dan direct een groot oppervlak.

 

 

Marmer schoonmaken was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *