Stoffen bank reinigen

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

stoffen bank reinigenStoffen bank reinigen

Grofweg kun je een stoffen bank reinigen door vier methodes: de sproei extractie methode, poedermethode, koolzuurmethode of het stoomreinigen

De sproei extractie methode

Voor intensief reinigen van stoffen meubels bestaat de sproei extractie methode ook wel diepte reiniging methode genoemd. Deze is veruit te prefereren boven de andere reinigingsmethodes. Wat er feitelijk gebeurt, is dat de meubelstof wordt gespoeld. Via het mondstuk wordt de reinigingvloeistof op de meubelstof gespoten maar ook direct weer opgezogen. Het reinigingsmiddel is bedoeld om het vuil los te maken van de meubelstof. Water is het beste transportmiddel wat er bestaat en dan ook ideaal om vuil uit uw bank te halen.

Tijdens het reinigen met een sproei extractie machine zijn er bij het reinigen van een stoffen bank drie dingen erg belangrijk namelijk het juiste reinigingsmiddel, water en warmte. Daarnaast moet de sproei extractie machine over een goede zuigkracht beschikken om zoveel mogelijk vocht weg te zuigen.

Waarschijnlijk zult u denken: “Dat kan ik dus ook zelf. Ik huur een sproei extractie machine bij de Gamma of Praxis en aan het werk maar.” Wat u dan zult merken is dat de bank – als je het zelf doet – vaak vuiler wordt dan hij was. Voor een stoffen bank reinigen zijn namelijk speciale vaardigheden vereist die vaak alleen een goed opgeleide vakman beheerst.

De poeder methode

De poedermethode wordt alleen toegepast bij zeer licht vervuilde banken. In het poeder zit een reinigingsmiddel dat oppervlakkig vuil losmaakt. Na enige tijd intrekken kan de poeder worden opgezogen met een goede stofzuiger. Omdat deze methode het minste resultaat geeft, wordt het eigenlijk nagenoeg niet meer gebruikt.

Koolzuurmethode

De koolzuurmethode is in Nederland geïntroduceerd door Chemdry. Het koolzuur wordt over uw bank geneveld in combinatie met wel of geen reinigingsmiddel. Door het uiteenspatten van miljoenen koolzuur belletjes wordt het vuil naar de oppervlakte gedreven, zodat het met een goede waterstofzuiger weggehaald kan worden. Voordeel van deze methode is dat de bank snel droogt. Maar hardnekkige vlekken worden er niet door verwijderd. In dat geval komt dan toch de sproei extractie methode weer om de hoek kijken.

Stoomreinigen

Even een stoomreiniger halen en uw bank onderhanden nemen … dat werkt lang niet altijd zoals u wellicht denkt. Het reinigen met stoom is eigenlijk een riskante methode.

Ten eerste is stoom uiteraard ontzettend heet waardoor de meubelstof ontvankelijk wordt om kleur op te nemen. Dat geldt voor natuurlijke stoffen zoals katoen en wol maar zeker ook voor nylon stoffen. Stel u heeft een vlek van rode wijn. Dit laat een kleurstof achter op uw bank. Door met stoom te werken loopt u dan het risico dat de kleurstof in de vezels van uw bank trekt. Dit kan als gevolg hebben dat de vlek daardoor niet meer is te verwijderen.

Mocht u toch met stoom aan de gang gaan. Zorg dan dat u het vuil ook direct weer kunt opzuigen. Dat gaat eigenlijk op dezelfde manier als bij een sproei extractie machine. In plaats van water gebruikt u dan stoom, dat tegelijkertijd weer wordt verwijderd door het opzuigen van de stof.

Wel of niet reinigen

Eigenlijk zou je elk bankstel om het jaar eens moeten laten reinigen, uiteraard afhankelijk van hoe intensief de bank wordt gebruikt. Absoluut voordeel is dat uw bank veel langer meegaat en vooral schoon blijft. Maar niet elk bankstel is geschikt om te laten reinigen. Een goed voorbeeld zijn klassieke bankstellen waar gebruik is gemaakt van ouderwetse vulmaterialen zoals jute of andere natuurlijke materialen. Door het reinigen zal de kleurstof afgeven en door de meubelstof heen trekken wat vieze gele en bruine vlekken geeft.

Zelf reinigen

Zelf je bank reinigen zou je eenvoudig kunnen doen met textile protection set. Het is een complete set speciaal gemaakt om zelf je bank te reinigen, vlekken te verwijderen en de stof te impregneren.

Liever door ons uw bankstel laten reinigen?

 

Stoffen bank reinigen was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl