Armleuning repareren

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

armleuningDe armleuning van een bank of bankstel wordt nog wel eens gebruikt om op te zitten.  Bijvoorbeeld tijdens een verjaardag wanneer er eigenlijk te weinig zitplaatsen zijn.  Of er wordt zelfs op gestaan om de ramen te zemen. Ondanks dat iedereen weet dat een armleuning niet bedoeld is om op te zitten, ondanks dat iedereen weet dat een armleuning niet bedoeld is om op te staan, gebeurt het vaker dan u denkt.

OPBOUW VAN EEN ARMLEUNING

De opbouw van een armleuning bestaat vaak uit een constructie van latten, stoffeerkarton en schuimrubber. Bij wat duurdere bankstellen wordt er gebruik gemaakt van spaanplaat in plaats van karton. Dit is niet altijd het geval omdat het mede afhangt van de vormgeving. Om die reden niet op een armleuning zitten of staan.

DOORGEZAKTE ARMLEUNING ZELF REPAREREN

Heeft u een doorgezakte armleuning dan kunt u die zelf repareren.
Draai de bank om en haal voorzichtig het onderdoek weg met een nietenwipper of platte schroevendraaier, tot het punt waar de armleuning aan de zitbak is bevestigd. De poten kunt u in de meeste gevallen gewoon los draaien.
In veel gevallen zit de leuning met een drie- tot viertal bouten vast aan de romp. U kunt de leuning dan losmaken van de bank.

Nu kunt u met de nietenwipper of platte schroevendraaier de nietjes van de stoffering verwijderen, zodat u de kale constructie overhoudt. Onthoud goed hoe de stoffering gedaan is. Maak eventueel foto’s ervan en zet merktekens op de bekleding en de constructie. U kunt de stoffering dan weer op dezelfde manier vastzetten zoals het was.

Waarschijnlijk komt u een gebroken bovenkant tegen. Een handige doe-het-zelver verwijdert dit en gebruikt deze bovenkant als mal voor een nieuw onderdeel. Indien mogelijk kunt u ook het bestaande deel herstellen.

Vervolgens moet u alles weer in elkaar zetten. De stoffering weer over de constructie trekken en op dezelfde manier vastzetten met nietjes zoals het was.  De leuning kunt u weer aan de zitbank monteren. Als laatste het onderdoek nog even vastnieten en de poten er weer onder draaien.

PROBLEMEN DIE U TEGEN KUNT KOMEN

Niet elke leuning is het zelfde en zeker niet elke armleuning wordt op dezelfde manier gemaakt. Het kan zijn dat u uw creativiteit  moet inzetten, om problemen die u tegenkomt op te lossen. In sommige gevallen is de armleuning niet los te halen van de zitbak omdat de bank uit één romp bestaat. Om dan goed bij de leuning te komen moet de hele zitbak worden verwijderd. Het is dan ook  niet altijd even makkelijk om een gebroken armleuning zelf te repareren.

TIP

Wanneer de gebroken armleuning is veroorzaakt door er op te zitten of op te staan, dan kunt u in veel gevallen uw inboedelverzekering inschakelen. U kunt de reparatie dan uit laten voeren door een meubelreparatie bedrijf. En de factuur declareren bij uw verzekering.

Wilt u dat wij uw armleuning repareren? Vul hieronder het formulier in en u heeft vandaag nog antwoord.

 

Armleuning repareren was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *