leer repareren

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

leer reparerenLeer repareren van bankstellen of andere leren meubels gebeurt steeds vaker. Eigenlijk bestaat het al jaren, maar deze mogelijkheden zijn nog niet bekend bij het grote publiek. Vooral kleine schades kunnen in de meeste gevallen nagenoeg onzichtbaar worden hersteld. Denk dan aan scheurtjes en krasjes door verschillende oorzaken. Met de tegenwoordige reparatiemiddelen kan er een duurzaam resultaat worden behaald.

LEER REPAREREN EN SPOT REPAIR TECHNIEK

Leer is een schitterend product om te repareren met behulp van spotrepair technieken. Een lederreparatie wordt dan bij u thuis uitgevoerd. De bank of fauteuil hoeft niet weg en zodoende bespaar je flink op transport.

Een schade, zoals een klein scheurtje, wordt eerst goed gereinigd. De randen worden schuin geschuurd zodat er straks een groter hechtingsoppervlak voor de leder compound is.

Eerst wordt er een draagdoek onder de schade gelijmd met lederlijm. De scheur kan dan niet meer verder scheuren. Vervolgens wordt het missende materiaal aangevuld met een ledercompound. Indien nodig kan hier dan ook nog kunstmatig de nerf in worden gemaakt. Afhankelijk van de techniek wordt er gebruik gemaakt van een föhn om de leder compound  samen te smelten met het leder.

Vervolgens wordt de kleur van uw bankstel nagemaakt. Dit gebeurt op het oog. Je hebt dus een goed kleurgevoel nodig om de juiste kleur na te maken. Afhankelijk van het vakmanschap kan daar veel tijd mee gemoeid gaan. Sommige lederreparateurs kunnen dat binnen een paar minuten, terwijl anderen er een uur over kunnen doen.

Wanneer de kleur is gemaakt, wordt er eerst een hechtprimer aangebracht. Vervolgens wordt de lederverf aangebracht met een spons of penseel. De resterende lederverf wordt gemengd met een transparante lak om met de airbrush uit te waaieren over het leder.

Als laatste handeling wordt de glansgraad teruggebracht en in de meeste gevallen ziet u weinig meer terug van de schade.

LEER REPAREREN DOOR DEEL STOFFERING

Wanneer de schade te groot is, zoals een flinke scheur in het leder, of wanneer het leder te oud of te versleten is, dan kun je het beste kiezen voor een deelstoffering. Dit houdt in dat het beschadigde leder vervangen wordt door een nieuw stuk leder. Dit kan niet bij u thuis gebeuren omdat de leerreparateur eerst het juiste leder moet vinden. Er zijn verschillende leerlooiers in Nederland die regelmatig nieuwe huiden aanbieden. De leerreparateur zoekt de beste huid uit die het meest overeenkomt met het leder van uw bankstel. Hierna wordt het beschadigde leder verwijderd en gebruikt als mal voor het nieuwe leder. In veel gevallen zal het nieuwe leder dan opnieuw op kleur moeten worden gemaakt. Zodat het nieuwe leder op kan gaan in het geheel. 

LEER REPAREREN – ZELFDOEN?

Tegenwoordig zie je dat er steeds meer reparatiemiddelen worden aangeboden om zelf een leder reparatie uit te voeren. Maar een lederreparatie is toch één van de moeilijkste reparaties om zelf uit te voeren. Misschien niet moeilijk omdat de handelingen die je moet verrichten geen hogere wiskunde vereisen, maar wel heb je gevoel voor kleur en ontwikkeling van de juiste vaardigheden nodig. Het is een vak dat je vaak pas na jaren goed onder de knie kunt krijgen. Omdat niet veel mensen dit vak goed beheersen is een goede lederreparatie niet goedkoop. Maar het is wel vele malen goedkoper dan een nieuw bankstel. Je kunt de kosten van een lederreparatie vergelijken met het uurloon van een advocaat. Een advocaat heeft ook jaren moeten studeren om zijn vak uit te kunnen oefenen net als een lederreparateur. Zelfdoen is dan ook niet zo eenvoudig als veel mensen denken.

VERZEKERING

In veel gevallen komt een lederbeschadiging door een ongeluk. Bijvoorbeeld een sigaret die op de bank smeult, een gesp van een riem, etc. Zo zijn er nog veel meer ongelukken die kunnen gebeuren waarbij uw leder bankstel kan beschadigen. Het leer repareren kan dan een oplossing zijn om de schade te herstellen.

Het loont dan de moeite om uw inboedelverzekering op de hoogte te stellen wanneer u de schade zelf heeft veroorzaakt. Of heeft iemand anders het gedaan? Dan kan diegene zijn WAverzekering inschakelen, zodat het leer repareren door een vakman vergoed kan worden.

WIJ KUNNEN U HELPEN, VRAAG NU EEN GRATIS VRIJBLIJVENDE OFFERTE:

 

leer repareren was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
One comment to “leer repareren”
One comment to “leer repareren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *