Verschil tussen meubel restauratie en meubel reparatie

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

meubel restauratieMeubel restauratie is het vertragen van de natuurlijke vergankelijkheid van voornamelijk antieke meubels. Zo kun je denken aan Franse marquetrie bureaus, Biedermeijer stoelen, Hollandse linnenkabinetten en noem maar op.

Het werk van een meubelrestaurateur is heel divers. Hij of zij heeft een hele brede kennis nodig van materialen en gereedschappen. Vaak is het een vak dat pas na jaren studie, oefening en ontwikkelen van vaardigheden zelfstandig kan worden uitgevoerd.

MEUBEL RESTAURATIE VOORBEELDEN

Een meubelrestaurateur kan elke denkbare reparatie verrichten:

  • Herstellen van breuken en loszittende onderdelen
  • Reparaties aan fineer of ontbrekend fineer aanvullen
  • Vlekken, vergeelde en beschadigde vernissen herstellen
  • Hang en sluitwerk vervangen  of repareren
  • Gebroken delen namaken en vervangen
  • Politoeren en conserveren.

BELANGRIJKSTE VOOR EEN MEUBEL RESTAURATEUR

Het belangrijkste voor een meubelrestaurateur is niet zozeer het onzichtbaar herstellen van schades, maar vooral het behouden van het karakter van het te restaureren meubelstuk.  Belangrijk aspect is dan ook terughoudend te zijn in het restaureren. Gebruikssporen, of het oude patina mogen gewoon blijven zoals het is. Reparaties mogen ook gewoon zichtbaar blijven, maar opgaand, in het geheel. Een uitgevoerde meubel restauratie moet ook ongedaan kunnen worden gemaakt, mocht dat in de toekomst nodig zijn. We hebben het ten slotte vaak over een stuk cultureel erfgoed.

MEUBELREPARATIE

Meubelreparatie is een redelijk jong beroep, en komt voort uit de basis van het meubels restaureren. In tegenstelling tot het restaureren van klassieke en antieke meubels, is een meubelreparateur gespecialiseerd in voornamelijk moderne en alledaagse meubels. Een andere tegenstelling is dat een meubelreparateur altijd zal proberen de reparatie zo onopvallend mogelijk uit te voeren. Voor een meubelrestaurateur is dat vaak minder belangrijk.

Net als een meubelrestaurateur heeft ook een meubelhersteller of meubelreparateur normaal gesproken al jaren ervaring opgedaan met de meest diverse meubelen. Daarnaast moet een goed meubelhersteller of meubelreparateur van veel markten thuis zijn om vaak de meest onmogelijke problemen op te kunnen lossen. Belangrijk in dit vak is dan ook passie voor het werk en een oplossingsgerichte houding.

MEUBELREPARATIE VOORBEELDEN

Bij het werk van een meubelreparateur kun je denken aan oppervlakte schades aan verschillende materialen, zoals lederstof, hout , keramiek, kunststof, steen etc. Daarnaast heeft een meubelreparateur ook kennis van stoffeerwerkzaamheden en wat daar mee samenhangt, zoals het herstellen van het zitcomfort bij stoelen en banken, vervangen van veren, singels of schuim. Maar ook eeft hij/zij kennis van het repareren van ingezakte armleuningen of gebroken spanten en voorregels.

BELANGRIJKSTE VOOR EEN MEUBELREPARATEUR

Net als een meubelrestaurateur is de taak van een meubelreparateur het verlengen van de levensduur van het meubelstuk.In de meeste gevallen is een meubelreparatie ook goedkoper dan een meubelrestauratie, omdat een meubelreparatie in de meeste gevallen bij u thuis kan worden uitgevoerd. Dit is bij een meubelrestauratie vaak niet het geval is.

WILT U UW MEUBELS LIEVER DOOR ONS LATEN HERSTELLEN?

 

Verschil tussen meubel restauratie en meubel reparatie was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *