Houten meubels repareren

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

meubels reparerenMeubels repareren kun je of laten doen of zelf doen. Ga je zelf de reparatie doen, dan vereist dit wel wat handigheid en goed gereedschap.

HOUTEN MEUBELS REPAREREN

Bij een houtreparatie moet je met verschillende dingen rekening houden. Het meest belangrijke is de afwerking van het meubelstuk. Daarnaast geldt hier goed gereedschap is het halve werk.
Voor het goed repareren van houtbeschadigingen heb je verschillende gereedschappen nodig, zoals een smeltbout, bao spatel, schraapstaal, steekbeitel etc. Vaak heb je dat niet allemaal in huis waardoor het goedkoper is om een reparatie door een vakman te laten doen.
Wil je toch zelf wat proberen dan kun je hieronder wat reparatie mogelijkheden zien.

SPUITBUSSEN

Omdat bij een houtreparatie vaak gebruik moet worden gemaakt van spuitlakken even een paar tips.

 • Altijd eerst goed schudden voordat je een spuitbus gebruikt. In de spuitbus zitten oplosmiddelen en kleurpigmenten. De kleurpigmenten bezinken en moeten om die reden eerst goed worden gemengd. Doe je dat niet dan zul je na het spuitwerk vaak een ruwe laag voelen op je werk.
 • Tijdens het spuiten altijd de bus in beweging houden. Nooit op één plek spuiten anders zie je altijd een aftekening wanneer het droog is. Neem bijvoorbeeld een tafelblad: spuit eerst gelijkmatig de randen, om vervolgens het blad te gaan spuiten.
 • Tijdens het spuiten altijd van je af werken.
  Begin altijd buiten het voorwerp met spuiten en maak buiten het voorwerp de draai om de volgende laklaag aan te brengen.
 • Begint de spuitbus te spetteren? Niet de spetters wegvegen! Wacht tot de lak droog is dan kun je de spetters verwijderen.

LICHTE KRASSEN

Lichte krassen kun je eenvoudig oplossen met een transparante NC lak in de juiste glansgraad.
Maar met een goede meubelolie kom je vaak ook al een heel eind.

KRINGEN EN VLEKKEN

Je kunt de vlekken inspuiten met een speciale vlekverwijderaar.  Binnen een half uur wordt de bestaande laklaag opgelost en weer hersteld. Daarna even aflakken in de juiste glansgraad.
Een andere mogelijkheid is om met meubelwas en een fijn staalwolletje de vlek met de nerf mee op te wrijven. Dit geeft vaak een gelijksoortig effect.
Wil je liever eerst wat makkelijkers proberen, dan kun je altijd gebruik maken van elite meubelpolisch. Dit is een licht polijstend middel dat helpt kringen en vlekken te herstellen.

KRAS DOORKRUIST DE HOUTNERF

Een kras die de houtnerf doorkruist is niet altijd onzichtbaar te herstellen. Afhankelijk van de ernst zijn er een paar mogelijkheden:

 • kras op wellen met stoom (natte doek en strijkijzer)
 • schuren en aflakken
 • opvullen met was  en de bestaande nerven door tekenen eventueel met een hout reparatieset.

KRAS IN LENGTERICHTING

Dit is veel makkelijker om te doen. Schoonmaken, schuren en een grondlak spuiten. Na circa 15 minuten licht opschuren en afwerken in de juiste kleur en glansgraad.
Is de kras te diep, dan uitvullen door een  hardwax in te smelten.

GLANSSTREPEN

De beste oplossing hiervoor is met een spuitbus stompmat (aanzetloos) het oppervlak te spuiten. Wanneer het probleem juist doffe plekken zijn, dan met de juiste glansgraad overspuiten.

SCHUUR- EN SCHAAFWONDEN

Goed schuren, bijkleuren, grondlak en afwerken met de juiste glansgraad. Bij kleine schades kun je ook volstaan met een lakstift of retoucheerstift in de juiste kleur.
Niet alle houtsoorten zijn makkelijk te behandelen op deze manier. Mahonie en noten zijn toch wat lastiger.

BUTSEN EN DEUKEN

Kleine butjes of deukjes kun je nog wel eens eenvoudig opwellen met een natte doek en een smeltbout. Door het stoomeffect welt het hout op. Succes heb je meestal pas na een aantal herhalingen. Wanneer je nu een paar kleine gaatje prikt in het hout, gaat het wellen wat sneller. Is er een ruw plekje is ontstaan, even opschuren en bijwerken met de juiste glansgraad.

PUTJES EN GAATJES

Voor het opvullen van kleine putjes en gaatjes kun je stopwas of hardwax gebruiken.
Stopwas blijft zacht maar kun je met je hand kneden. Hardwax is keihard en moet gesmolten worden met een smeltbout. In ieder geval nooit met een aansteker doen.
Eerst even met een juiste kleur retoucheerstift het butsje of gaatje inkleuren en dan pas de was erin doen. Je krijgt dan een mooier effect. Het overtollige materiaal verwijderen met een bao-spatel. Voor het mooie even de nerf doortekenen en afwerken in de juiste glansgraad.

UITGEBROKEN HANG- EN SLUITWERK

Het gebeurt je wel eens. Deurtje gaat te hard open en het hout of spaanplaat vliegt om je oren met als gevolg een gat. Door het gat met een twee componenten houtplamuur dicht te maken is het probleem opgelost en kun je het scharnier weer bevestigen.

BRANDPLEKKEN

Wanneer je sigaret op de houten tafel valt en je hebt het niet gelijk in de gaten, dan ontstaat er brandplek. Omdat niet altijd te zien is hoe diep de brandplek is, kan het moeilijk zijn te constateren hoe je te werk moet gaan. Je kunt het verkoolde gedeelte zoveel mogelijk wegkrabben zodat je ziet hoe diep de schade zit. De makkelijkste manier is om de beschadiging op te vullen met stopwas of hardwax. Daarna de nerf terugbrengen en het geheel op kleur maken. Natuurlijk weer afwerken in de juiste glansgraad.

AFGEBROKEN HOEKEN

Bij grotere reparaties, zoals een afgebroken hoek, kun je een heleboel herstellen met bijvoorbeeld twee componenten hout vulmiddel. Maar eigenlijk is dit werk voor de vakman en zou ik er niet direct aan beginnen.
Mocht je nog leuke of handige ideeën hebben laat het weten door een berichtje achter te laten.

U kunt ook door ons de reparatie laten uitvoeren!

 

Houten meubels repareren was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
13 comments to “Houten meubels repareren”
13 comments to “Houten meubels repareren”
 1. Hallo,

  Wij hebben een tafel van Essenhout. 1 van de planken laat een beetje los.

  Nu wil ik graag de reparatie mogelijkheden weten en de kosten daarvan. Ik heb foto’s, maar waar kan ik deze naar sturen ?

 2. Hallo. We hebben een massief verlijmd houten tafelblad, en willen er andere, rechte poten onder zetten, wat voor mogelijkheden zijn er. Idee a.u.b? M.vr.gr.

 3. we hebben een achterwand en twee nachtkastjes daaraan gekocht voor een bed in art-deco-stijl. De bovenbladen van de nachtkastjes zijn qua lak wat beschadigd. Wat zou advies zijn om dit te herstellen. Ik hoor ook dat fineer vaak zo dun is dat afschuren niet verstandig is. Hebben jullie hier ervaring mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *